Приемен родител – на трудов договор, с болничен и отпуска – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Приемен родител” да стане професия и хората, които се занимават с тази дейност, да сключват трудови договори с общините – това е едно от исканията на Националната асоциация по приемна грижа, което беше обявено на кръгла маса под надслов “112 – Приемна грижа: спешно търсим решения”. Приемният родител Гинка Илиева от асоциацията обясни, че сега договорите са граждански, което ги лишава от редица социално-осигурителни права.

“Приемната грижа да бъде обвързана със сигурността на приемния родител – да има право на обезщетения за безработица, да има право на отпуск, на болничен, на пенсиониране, да има заместваща приемна грижа. Ако имам нужда от 5 дни и се чувствам изморена при гледане на дете, болно или с увреждания – защо да нямам право да отида на почивка някъде сама”, коментира тя.

Заплащането на приемните родители е 150% от минималната заплата за едно настанено дете.

Форумът се организира от коалицията от 15 неправителствени организации “Детство 2025”.

Настанените деца в приемни семейства в цялата страна са близо 1500.

Във всяко четвърто приемно семейство – или общо в 400, няма настанени деца, като най-честата причина е заявено желание от родителите да се грижат за дете с различен профил от потребностите в съответната област.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар