Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български турци в Германия

Призиви за бързо разследване на пожара в Солинген, причинил смъртта на българско семейство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Български мигрантски организации и сдружения от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия призоваха за бързо, адекватно и прозрачно разследване на пожара в германския град Солинген, при който загинаха български граждани от турски произход – младо семейство с две деца. 

Асоциацията на Немско-българските дружества в Северен Рейн-Вестфалия отправи този призив в писмо, изпратено до германските медии след пожара в жилищна сграда, станал в понеделник сутринта на 25 март 2024 г. Според предварителния доклад на прокуратурата пожарът е вследствие на умишлен палеж, данни за ксенофобски мотиви засега не са открити. 

Освен че причини смъртта на четиричленното семейство – 28-годишен баща, майка на 29 г. и двете им деца – на 3 години и на 5 месеца, в огъня пострадаха и деветима души, които бяха хоспитализирани с различна степен на изгаряния. “Солингер Тагеблат” допълва, че трима от ранените при пожара, които все още са в интензивно отделение, също са от България – семейство с едно дете.

Българските мигрантски организации и сдружения, които застават зад искането за бързо, адекватно и прозрачно разследване, са Немско-българско дружество “Дунав” в Дюселдорф, Немско-българско културно-просветно дружество “Аз Буки Веди” в Кьолн, Български културен и образователен център в Еврорегион “Маас-Рейн” в Аахен, Немско-българска родителска инициатива “Ян Бибиян” в Мюнстер, I love BG в Кьолн, Българска ортодоксална църква “Свети Теодосий Търновски”, Немско-българска родителска инициатива “Родина” в Есен, Българско дружество “Шепа България” в Гютерсло, Немско-българско културно дружество “Еделвайс” в Мьонхенгладбах, Български клуб “Будители” в Кьолн, Немско-българско историческо дружество “Памет” в Мюнстер. Тези организации са част от Асоциация на Немско-българските дружества в Северен Рейн-Вестфалия (в основаване). 

Румяна Георгиев от Немско-българската родителска инициатива “Ян Бибиян” в Мюнстер обясни пред БТА, че “писмото е написано с цел изразяване на становище в подкрепа на семействата и изказване на съболезнования. “Изразяваме нашата позиция относно случилото се и призоваваме властите за разследване на случая”, добави тя. 

В писмото се отбелязва също, че сградата е била предимно населена от “хора с миграционна история”, както и че според прокуратурата към този момент няма данни за расистки мотив. В него се припомня и за за расисткия палеж в Солинген през 1993 г., предизвикал смъртта на пет жени и момичета от семейство от турски произход. Освен призив за бързо, адекватно и прозрачно разследване, организациите пожелават бързо възстановяване на пострадалите.

След пожара градските власти и близките на жертвите са отправили покана за мълчалив траурен марш вчера, съобщи DW. Кметът на града Тим Курцбах е разговарял с роднините на жертвите, съобщи “Солингер Тагеблат” и цитира думите му: “На сърцата ни е тежко. Искаме да скърбим заедно и да дадем възможност на всички хора да се включат. Утеха е трудно да се намери, но общността дава сили”. 

Преди шествието кметът излезе с апел да не се отправят политически послания. “Не става дума за нищо повече от дълбока човешка мъка, за твърде ранна раздяла и за голяма скръб”, посочи той, намеквайки за трагедията от 29 май 30 години. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар