Призив към Денков за отстраняване шефа на “Пирогов” заради Даная, болницата заплаши с колективни оставки – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По повод смъртта на 15-годишната Даная Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” заседаваха в петък. На заседанието присъстващите над 80 ръководители на структури в болницата гласуваха няколко предложения. Сред тях бе искане на оставката на здравния министър. От лечебното заведение заплашват и с масови напускания.

Ето какво гласят заключенията и предложенията на Съвета:

1. Недопустимо е екипите на “Пирогов” да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни.

2. Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар-пациент както и на насилието срещу медици.

3. Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница “Пирогов” да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница “Пирогов” служи на всички. Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

4. Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на “Пирогов”, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.

5. Да се призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар