Призоваха Киев да спре износа на захар за ЕС, защото страната е достигнала вносните квоти за 2024 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на годината Украйна е изнесла толкова захар за Европейския съюз, колкото ѝ е позволено съгласно квотите на съюза. Това заявиха анализатори, цитирани от Ройтерс, докато асоциацията на производителите на захар в Украйна – “Укрсукор” призова правителството в Киев официално да спре по-нататъшните доставки на захар към ЕС.

Ограниченията на ЕС, обявени през април, последваха масови протести на европейски фермери, които твърдяха, че са изправени пред нелоялна конкуренция от производители извън блока, каквито са тези от Украйна, които не се сблъскват с екологичните разпоредби и бюрокрацията, на които подлежат фирмите от ЕС.

Консултантската агенция АПК-Информ, позовавайки се на украинската асоциация “Укрсукор”, съобщи, че украинският износ на захар е достигнал 262 600 метрични тона – нивото, определено според правилата на ЕС като квота за Украйна за 2024 г.

Според асоциацията сега зависи от Украйна да поеме инициативата да затвори границата си за износ на захар “възможно най-скоро”.

“Укрсукор” заяви, че вярва, че това ще потвърди “конструктивната позиция” на украинските производители на захар към интегрирането им в европейския пазар на захар.

По-рано през месеца украинската организация обясни пред Ройтерс, че ЕС остава ключова дестинация за украинския износ на захар.

Около 493 000 тона от суровината са били доставени в ЕС през 2023 г., но решението на ЕС да наложи ограничения върху украинската захар би означавало намаляване наполовина на този обем през 2024 г.

Производителите очакват, че Украйна може да увеличи производството на бяла захар с близо 3 процента до 1,85 милиона метрични тона през настоящата година, а експортните количества може да достигнат общо 950 000 тона през сезон 2024/25.

Украйна е произвеждала 5 милиона тона захар от цвекло, докато е била част от СССР. Оттогава страната рязко намалява производството заради проблеми с износа и конкуренцията със захарта, произведена от тръстика.

През 2023 г. Украйна е произвела 1,8 милиона тона бяла захар от цвекло, след като фермерите увеличиха площта за засяване на захарно цвекло от 186 000 хектара през 2022 г. до 250 000 хектара.

Министерството на земеделието на Украйна съобщи по-рано, че очаква производството на захар през 2024 г. да достигне 1,8 милиона тона, а износът да възлиза на 900 000 тона.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар