„Призрачна“ снимка показва зрелищните последствия от гибелта на голяма звезда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Последствията от експлозивната смърт на голяма звезда се виждат на изображение, публикувано Европейската южна обсерватория, предаде Ройтерс.

Детайлната снимка показва огромни нишки от ярко светещ газ, изхвърлен в пространството по време на избухването на свръхнова.Смята се, че преди да експлодира в края на жизнения си цикъл, звездата е била с маса поне осем пъти по-голяма от тази на Слънцето. Тя се е намирала в нашата галактика Млечен път на около 800 светлинни години от Земята в посока на съзвездието Корабни платна. Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година – 9,5 трилиона километра.


„Зловещото“ изображение показва облаци от газ, които изглеждат като розови и оранжеви пипала във филтрите, използвани от астрономите. Те покриват пространство, приблизително 600 пъти по-голямо от нашата Слънчева система.

Нишковидната структура представлява газ, изхвърлен от експлозията на свръхнова, която е създала тази мъглявина. Виждаме вътрешната материя на звездата, докато тя се разширява в пространството. Когато има по-плътни части, част от материята от свръхновата се сблъсква със заобикалящия я газ и създава нишковидната структура„, казва астрономът Бруно Лейбундгут от Европейската южна обсерватория.

Изображението показва останките от свръхнова около 11 000 години след експлозията, допълва специалистът.

По-голямата част от светещата се дължи на водородни атоми във възбудено състояние. Красотата на подобни изображения е, че можем да директно да видим каква е била материята във вътрешността на звездата„, казва още Лейбундгут.

Изложената на „показ“ материя, която се е натрупвала в продължение на милиони години, ще се охлажда същото толкова дълго, докато в крайна сметка не доведе до формирането на нови звезди. Тези свръхнови произвеждат много елементи като калций или желязо, които носим в собствените си тела. „Това е зрелищна част от пътя в еволюцията на звездите„, казва още астрономът.

Вследствие на избухването на свръхнова самата звезда се е свила до невероятно плътен въртящ се обект, наречен пулсар. Това е вид неутронна звезда – един от най-компактните небесни обекти, за които се знае, че съществуват.

Снимката представлява мозайка от наблюдения, направени с широкоъгълната камера ОмегаКАМ на Много Големия Телескоп (VLT), разположен в обсерваторията „Паранал“ в Чили. Данните за изображението са събирани от 2013 до 2016 г., отбелязват от Европейската южна обсерватория.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар