Принудиха българският фермер да изколи прасетата, а сега се кръстим да не изядем опаснатна листерия, прикрита в чужди колбаси

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Над 300кг колбас, заразен с листерия, е установен и изтеглен от пазара у нас, заяви д-р Кремена Стоева, началник отдел “Контрол по храните” в БАБХ, пред btv.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изтеглиха от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия18/10/2019Изтеглиха от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

Сигналът е получен чрез системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар.
Колбасът е от една марка, внос от Германия. Има четири вида от него и се предлага на слайсове.
След проверка е установено наличието на листерия.
Д-р Кремена Стоева допълни, че листерията е патоген, предизвикващ неразположение в зависимост от поетото количество и от състоянието на организма.
По-рано бе съобщено, че отново заради зараза с опасната болест от пазара ни е изтеглена 250 пушена скумрия внос от Румъния.
През август бум на листерия бе регистриран в Испания.
Страната се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза вече е международна заплаха.
Предупредени бяха и европейските власти заради възможността да се идентифицират случаи на листериоза в други страни.
Листериозата е инфекция, която поразява централната нервна система, способна е да предизвика менингит и енцефалит. Болестта не се предава от човек на човек, източник на заразата са хранителните продукти и водата.
Източник: Off News.bg; заглавието е редактирано

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар