Природният газ поскъпва с над 8% през юни, реши окончателно КЕВР

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 59,55 лв на мегаватчас (MWh), съобщиха от регулатора. Стойността е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

На тази цена “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от обществения доставчик актуални данни, формиращи цената на природния газ за юни.

КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 54,70 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което означава, че синьото гориво през юни ще е с над 8 процента по-скъпо спрямо миналия месец. 

Според КЕВР, независимо от повишаването на цената на природния газ, анализът показва, че “Булгаргаз” е осигурил благоприятни условия за доставка, на фона на все по-високото увеличение на референтния индекс TTF през май.

На 31 май, последния работен ден на месеца, при затварянето на нидерландската борса индексът TTF е достигнал стойност 34,70 евро на мегаватчас, т.е. 67,87 лв. Утвърдената за юни цена на “Булгаргаз” е с 8 лв. по-ниска, посочват от регулатора.

Нараства ролята на газовите доставки по договора с Азербайджан, които покриват близо 81 процента от месечното потребление и като цена не са обвързани с индекса TTF, а с цената на петрола, допълват от КЕВР.

Останалите 19 процента за покриване на потреблението за юни са осигурени по сключен договор с газов търговец при изгодни условия, след проведена тръжна процедура, пише още в съобщението. По време на открито заседание на КЕВР по темата, което се проведе на 30 май, председателят на Комисията Иван Иванов посочи, че нужните количества ще бъдат закупени от “Боташ”.

На 2 май от “Булгаргаз” съобщиха, че започват тръжна процедура за доставка на 1 000 000 MWh втечнен природен газ през юни. Доставката ще бъде извършена на терминал за втечнен газ в Турция съгласно сключеното споразумение с турската държавна компания “Боташ”.

В доклада на обществения доставчик до КЕВР пише, че това се прави поради промяна на датата на търговска експлоатация на терминала за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар