Природозащитници: ГЕРБ предизборно готви сеч в близо 4 млн. декара

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сечта в цели 3.7 млн. декара гори, които по карта се водят земеделски земи, да се разрешава от кметовете, а не от лесничеи. Това предлага с поправки, не къде да е, а в Закона за пчеларството, депутатът от ВМРО Александър Сабанов. Природозащитникът Тома Белев предупреди, че поправката, която се прави само няколко месеца преди изборите, ще отвори врата за поголовна сеч и със сигурност е предизборен инструмент за печелене на гласове.

“Това е опит тези избори да бъдат платени от тези гори”, коментира пред Mediapool Тома Белев, който е и общински съветник от “Демократична България” в София.

Мащабите на бедствието той очерта така:

“Подобно решение ще касае 3 700 000 декара гори в земеделски земи или за сравнение –  три пъти площта на парк Странджа. Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия и т.н.”.

Тома Белев припомни, че преди седмица Сабанов е предложил същите поправки през преходни разпоредби на закона за рибарството и аквакултурите, внесен от депутати от ГЕРБ. Разглеждането на тези поправки обаче бе отложено за неопределено време с мотива, че трябва съгласуване с Брюксел.

Миналата седмица обаче Христо Иванов от “Демократична България” предупреди, че с въпросните поправки ще се узакони незаконна постройка на плажа в “Росенец”, където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След изненадващото блокиране на ревизията в закона за рибарството, Събанов скоростно е вкарал същите поправки в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пчеларството. Оттам те ще рефлектират на Закона за опазване на селскостопанското имущество, който се изменя с цел въвеждане на новите правомощия на кметовете.

Въпросният закон ще се гледа във вторник на второ четене в парламентарната комисия по земеделие.

“Ако искате да помогнете и в Дунавската равнина, Тракийската низина и Добруджа да останат все някакви дървета, пишете един имейл до Комисията по земеделие и храни ([email protected]) със становище, че не подкрепяте предложенията за промяна на разпоредбите за сеч на гори в земеделските земи внесени през закона за пчеларството. Важно е сега да изразим позиция, за да не плачем после за сечта, което ще настане, написа Тома Белев във фейсбук.

И без поправките на ВМРО, допускана от държавата нелегална сеч е със застрашителни размери. Последен анализ от октомври м.г. показва, че 600 000 кубика, или всеки десети кубик от официалния дърводобив годишно, се добива по престъпен начин.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар