Присадиха “растящи” ребра на две 3-годишни деца в Пирогов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Момиченца на 2 и на 3 години с тежки дефекти в развитието на костната структура се възстановяват успешно след уникални в световен мащаб операции на Клиниките по хиругия и ортопедия на УМБАЛСМ “Пирогов”, съобщи БНР.

След сложните операции и с поставяне на импланти Светлозара и Сияна вече могат да ходят. Едното дете е с вродено гръбначно изкривяване. Другото е с липса на ребра и други аномалии, то е оперирано преди две години и сега се наложи подмяна на импланта.

“С тази операция изправихме 50 градуса от 90-те, тоест 50 градуса компенсация. Три дни детето в реанимация не можа да си отспи, то не е спало, то не е можело да ходи, сега то може да ходи, спи спокойно, независимо от тази операция”, коментира шефът на Детска хирургия проф. Росен Дребов.

“Системата “растящи ребра” се изразява в това, че в течение на времето след поставянето на импланта е възможно неговото разпъване с растежа на детето”, обясни д-р Атанас Кацаров, началник на Детската травматология и ортопедия.

Лекарите подготвят за догодина сложна операция и за малката Мерал, на която за първи път у нас ще се поставят растящи импланти на гръдния кош.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар