Пристигат първите ваксини от AstraZeneca – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В 19 часа днес у нас се очаква да пристигнат първите 28 800 дози от ваксината срещу Covid-19 “Астра Зенека/Оксфорд” (Oxford University/AstraZeneca), съобщиха от здравното министерство.

Препаратът ще пристигне на бул. “Янко Сакъзов” № 26 (сградата на БулБио – НЦЗПБ), където брифинг ще дадат изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Ваксината е векторна и нейното предимство е, че може да се съхранява при значително по-висока температура. Втората доза се поставя между 4 и 12 седмици след първата. Листовката и кратката характеристика за продукта са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

По време на последния брифинг на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че според кратката характеристика на продукта тя не е забранена за използване при лица над 55 години, а няма достатъчно данни за направени изследвания в тази възрастова група. Когато започне ваксинацията с продукта на Астра Зенека ведомството ще излезе с указания и не смята за необходимо да забранява прилагането ѝ при хора над 55 години. След приключването на няколко клинични проучвания, които се провеждат в момента, се очаква информацията за ваксината да бъде обогатена. 

Очаква се у нас да бъдат доставени общо около 4 500 000 дози от нея.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар