Пристрастени към порното и социалните мрежи: Какво се случи с изолираното племе, което получи интернет за пръв път?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Племето Марубо наброява близо 2000 души, живеещи в едни от най-отдалечените региони на Амазонската джунгла. Заобиколен от необятна тропическа гора, народът е прекарал хилядолетия, без да промени ежедневието си, въпреки периодични срещи с представители на външния свят.

Любопитен факт е, че преди години членовете на племето се сдобиват с първите телефони, но те не повлияват на живота им.

През септември 2023 година племето получава за пръв път достъп до интернет, посредством сателитната мрежа “Старлинк” на Илон Мъск. След това ежедневието на Марубо се променя драматично, пише “Ню Йорк Таймс”.

Младежи, навели поглед в телефона, стриймове на футбол, скролване в социалните мрежи и писане на клюки в WhatsApp“, така започва епидемията, която унищожава културата на Марубо.

Племето смята целуването на публично място за табу. Само няколко месеца след свързването на народа с глобалната мрежа мнозина са пристрастени към гледането на порно, заявява Алфредо Марубо, лидер на асоциация на селата на племето.

Марубо се докоснаха до “чудото” на интернет, след като американска гражданка решава да им дари терминали и абонамент за Starlink, пише Futurism.

Сега старейшините в племето се питат дали интернет не представлява екзистенциална заплаха за културата им.

Младите хора убиват времето си, “залепени” за своите смартфоните. Старейшините се оплакват, че те не говорят с възрастните, изолират се и не желаят да прекарват дните си в лов из джунглата.

След като са изложени на външния свят, някои от тийнейджърите вече мечтаят да напуснат племето и да го изследват. Алфредо се страхува, че това може да означава край за Марубо.

Всеки е толкова свързан със смартфона си, че понякога дори не говори със собственото си семейство“, оплаква се Алфредо пред “Ню Йорк Таймс”.

Младите хора станаха мързеливи заради интернет. Те попиват начина на живот на белите хора. Но въпреки това… Моля ви се, не ни отнемайте интернета“, казва 73-годишната Цайнама Марубо.

В район, който е толкова изолиран, че са необходими няколко дни тежък пешеходен преход, за да се стигне, безпроблемната и незабавна комуникация има трансформираща сила.

Лидерите на племето не искат да се отказват от интернета, като засега са наложили времеви ограничения за използването му, извън които връзката се изключва.

Сред предимствата на глобалната мрежа, вождовете изтъкват новите възможности за работа, комуникацията с членовете и селищата на племето и връзката с централните власти.

Това вече спаси животи“, каза Енок Марубо, който беше един от първите в племето, настоял за получаването на интернет достъп.

Той разказва как ухапванията от змия вече не значат сигурна смърт.

“Старейшините бяха ясни. Вече не можем да съществуваме без интернет”, завършва Енок.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар