Присъдата на заспалия на вахта втори помощник-капитан на кораба “Вера Су” влезе в сила

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

27-годишният втори помощник-капитан на кораба “VERA SU”, заседнал край Камен бряг през септември 2021 година, бе признат за виновен и осъден с “лишаване от свобода” за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 4 години изпитателен срок, съобщи Окръжна прокуратура-Добрич.

Подсъдимият, който е турски гражданин, беше осъден задочно, след като Турция отказа да го върне в България за процеса. Преди това той бе пуснат под парична гаранция от 2000 лева и се върна в родината си.

К. А. бе осъден за това, че като вахтен помощник-капитан, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на България след като заспал на вахта, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди в размер на 6 680 734, 85 лева.

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море между село Камен бряг и к.к. “Русалка”, корабът “VERA SU”, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността Яйлата. В хода на разследването бе установено, че в полунощ капитанът на кораба е предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03,25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал.

В 04,15 часа “VERA SU” заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се.

Другият подсъдим по случая – капитанът на товарния кораб “VERA SU” Х.Е., вече беше осъден и получи наказание “лишаване от свобода” за срок от три години, изтърпяването на което бе отложено за срок от пет години.

Присъдата на Окръжен съд-Добрич е влязла в сила след изтичане на законоустановения срок за обжалване или протест.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар