При безредиците в Казахстан е застреляно 11-годишно дете

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Едно дете е починало от огнестрелна рана, а още едно е пострадало при безредиците в Алмати. Това съобщи днес пресслужбата на казахстанския комисар по правата на детето, цитирана от ТАСС.

В съобщението се казва, че случаят датира от 5 януари. Детето се е разхождало с родителите си в Алмати и внезапно по тях бил открит огън. Един от изстрелите е убил 11-годишното момче, допълва БТА.

Преди ден 15-годишно момче е било откарано в една от детските болници в Алмати с тежки огнестрелни рани и лекарите все още се борят за живота му, се казва в съобщението.

Момчето е било ранено, докато е пътувало с баща си в автомобил, срещу който е била открита стрелба.

Също така се разбра, че неизвестни лица са отправили заплаха за взрив срещу посолствата на Армения и Беларус в Москва, предаде ТАСС.

Поставени са условия двете страни да изведат военните си от Казахстан, защото иначе посолствата им ще пострадат. Заплахата е била отправена по електронната поща на двете дипломатически мисии.

Сградите на посолствата са били проверени и там не са били открити никакви взривни устройства.

Москва пък разкритикува изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който вчера предупреди, че ще бъде много трудно за Казахстан да постигне изтегляне на руските войски, след като е била дадена зелена светлина за интервенция на негова територия, предаде Франс прес.

„Държавният секретар на САЩ се опита да прояви чувство за хумор във връзка с трагедията, която се случва в Казахстан. Това е едни груб опит, който не се случва за първи път“, казва в изявление на руското външно министерство, качено във Фейсбук.

Според изявлението Блинкън се е подиграл на една изцяло законна реакция в рамките на споразуменията за сигурност, договорени между Казахстан и Русия.

Също така външното ни министерство следи ситуацията в Казахстан, а към този момент в българското посолство в Нур Султан не са постъпвали искания за евакуация от български граждани.

Мисията ни е в контакт с наши сънародници, които пребивават временно или постоянно на територията на страната, и в готовност да окаже съдействие при необходимост, казаха още от външно министерството.

Препоръчва се на българските граждани да се въздържат от пътуване до Казахстан, както и от вътрешни пътувания в рамките на територия на страната.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар