При обиските: Открили €400 млн. в домове на шефове от NEXO на ДеБъ и ПП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разследващите са открили €400 000 000 по време на обиски в домове на шефове от Nexo. Сумите били под формата на биткойни и разпределени в три устройства като флашки, но с вграден софтуер, заявиха разследващи.

Тепърва ще се установява откъде са средствата и може ли да се докаже произходът им. По разследването за криптобанката са обвинени четирима души, наложени са гаранции от по 1 млн. лв. „Не е невъзможно двама от тях да са в Дубай. Явно са изчезнали. Няма данни да са напускали страната, но не са тук“, заяви заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

По време на акцията на ДАНС, прокуратурата, следствието и чуждите служби бяха претърсени 15 имота в София, свързани предимно с ръководителите на криптокомпанията, сред които и Антони Тренчев, съосновател на Nexo. В няколко от жилищата били открити малките джаджи, които за незапознатите приличат на флашки, но всъщност се наричат „Леджър“. Това е миниустройство с памет и софтуер, в което се пазят огромни пароли, или т. нар. ключове. Вече те на свой ред пазят биткойните и следят движението им, обясниха от службите пред „Телеграф“.

В едната джаджа имало данни за 200 млн. евро, във втората за €180 млн., а в третата за 20 милиона евро. В домовете на кои началници от Nexo обаче са били, от ДАНС не пожелаха да конкретизират, за да не се навреди на следствието. Разследващите екипи, в които има и представители на английските спецслужби, били открити и доста записки, които ще се проверяват внимателно. „И да знам какво е иззето, нямам право да го кажа“, допълни Тодоров. Той уточни, че другите двама от Nexo, които са у нас и са с повдигнати обвинения, имат срок от 10 дни да решат дали ще платят гаранциите си от по 1 млн. лв., или ще ги обжалват.

Малко по-рано през деня вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че разследването е срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Транзакциите на Nexo за последните 5 години са 94 млрд. долара. “Групата е действала от 2018 г. и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз”, заяви тя пред БНР. Допълни, че страната ни ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката.

Милева беше категорична, че с действията си прокуратурата не цели политически ефекти и не е обект на разследването кой какви дарения е правил на партии. „През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности”, допълни говорителката на обвинител №1.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар