При обработени 60% от протоколите: Путин печели изборите с 87,26

При обработени 60% от протоколите: Путин печели изборите с 87,26

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кандидатът за президент на Руската федерация и действащ държавен глава Владимир Путин води на тазгодишните президентски избори с 87,26 процента от гласовете при обработени 60,01 процента от протоколите, предаде агенция ТАСС, като се позова на данни, публикувани от Централната избирателна комисия на Русия.

На второ място се класира кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18 процента от гласовете, според частичните резултати. Следват кандидатът на партия “Нови хора” Владислав Даванков, който е получил 3,99 процента, и кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12 процента.

При тези резултати Владимир Путин гарантирано побеждава на изборите и няма да има втори тур, посочва ТАСС. За победа на първи тур на президентските избори е необходимо кандидатът да получи над половината от гласовете на участвалите избиратели.

По предварителни данни избирателната активност на първите в историята президентски избори в Русия, протекли в три дни – 15,16 и 17 март, е била 74,22 процента. През 2018 г., когато гласуването се състоя в един ден, избирателната активност бе осезаемо по-ниска – 67,54 на сто, припомня ТАСС. През 2018 г. за Владимир Путин гласуваха 76,69 процента от гласоподавателите, припомня агенцията.

Тази година за първи път на президентските избори се гласуваше и дистанционно по електронен път, но само в около една трета от руските региони. В 28 от тях жителите използваха федерална платформа, а в Москва бе използвана отделна платформа. В онлайн гласуването на федералната платформа избирателната активност е достигнала 94 процента или 4,4 милиона души. В Москва са били подадени почти 3,7 милиона електронни бюлетини.

Резултатите при дистанционното гласуване на федералната платформа показват, че Путин е на първо място с 87,41 процента от гласовете, а на второ място е Даванков с 6,28 на сто. За Слуцки своя глас са дали 3,75 процента от участниците в дистанционното гласуване, а за Харитонов – 2,56 процента.

В Москва Путин побеждава с 89,1 процента, на второ място е Даванков с 4,4 процента, на трето и четвърто са съответно Харитонов и Слуцки с 3,3 процента и 3,2 процента.

Путин печели с огромна преднина и изборите в регионите на Донбас и Новорусия, съобщава ТАСС.

(Донбас и Новорусия са региони на Украйна, където през 2022 г. бяха произведени референдуми за анексирането им от Русия, осъдени от западните страни като незаконни).

Според информацията, цитирана от ТАСС, Владимир Путин печели 88,12 процента от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област – 92,83 процента, в Луганската народна република – 94,12 на сто, а в Донецка народна република – 95,23 на сто.

Въпреки заплахата от страна на Украйна, във всички региони избирателната активност беше над средната за Русия: в Новорусия тя надхвърли 80 процента, а в републиките на Донбас се доближи до 90 процента, посочва ТАСС.

Президентът на Русия Владимир Путин благодари днес на руснаците, които отидоха да гласуват, като каза, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно, предаде Ройтерс.

Путин говори тази вечер в централата на предизборния си щаб, след като частични резултати от президентските избори показаха, че той е спечелил изборите с рекорден резултат за постсъветската епоха.

Путин заяви, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича “специална военна операция” в Украйна. Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той каза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет.

По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Владимир Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани.

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован, заяви още Путин. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар