При преброени 97,03% от гласовете: ДПС на второ място с разлика от 2% пред ПП-ДБ

При преброени 97,03% от гласовете: ДПС на второ място с разлика от 2% пред ПП-ДБ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЦИК публикува нови резултати при 97,03% обработени протоколи, според които ГЕРБ убедително печели изборите за НС, следвана от ДПС, която затвърждава второто място с 2 процента преднина пред ПП-ДБ. Продължава да се увеличава и броят на хората, отбелязали в бюлетината “Не подкрепям никого”.

Според данните на ЦИК първа политическа сила е ГЕРБ с 24.68% от гласовете, а след нея се нарежда ДПС с 16.54%. В предходния парламент Движението за права и свободи бе трета политическа сила, но сега се изкачва с едно място нагоре.

Трета остава ПП-ДБ с 14.58%. При коалицията разликата с предишните предсрочни парламентарни избори е почти 10 процента по-малко.

Партия “Възраждане” също запазва четвъртата си позиция с 13.87%, следвана от БСП – 7.06% и ИТН – 6.01%. Последната партия, която влиза в НС според настоящите данни е “Величие” – 4,7%.

Под чертата остават МЕЧ, “Солидарна България” и Синя България. С над 2 хиляди души са се увеличили гласоподавателите, отбелязали “Не подкрепям никого” – общо 62 385 души.

На база на тези проценти обработени протоколи, данните на “Маркет Линкс” за разпределението на мандатите в 50-ото Народно събрание са следните: 

Относно вота за ЕП обработените протоколи са на 97,05% и според тях ГЕРБ отново са първа политическа сила с 23.53%, следвани от ПП-ДБ с 14.69%. На трето място се нарежда ДПС с 14.12%, а след него – “Възраждане” с 14.08%, БСП със 7.02%, ИТН с 6.09% и “Величие” с 4.10%.

“Не подкрепям никого” са избрали над 3% от гласоподавателите – 62 308 души.

В 21 ч. вчера ЦИК обяви края на изборния ден на територията на страната на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители.

Българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се провеждат едновременно за пръв път.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар