При служебното на Радев: 10% ръст на икономиката и 2 млрд.лв. скок на приходите в хазната

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ръст на икономиката от 10% след миналогодишния спад от около 5 на сто на БВП, въпреки локдауните,показват отчетите на финансовия министър Асен Василев.

Той се похвали и с над 2 000 000 000 лв. по-голяма събираемост на приходите от НАП с новия й шеф Румен Спецов. Всичко това е позволило, без да се увеличава предвидения процентен бюджетен дефицит, при актуализацията да бъдат направени важни социални плащания.

“С приемането на закона за ДОО ние извадихме 1 млн. пенсионери от бедност”, каза Василев пред БНТ. Вече минималната пенсия, за първия път в 32-годишната история на прехода, е над прага на бедност в България. И това, разбира се, е отдавна очаквано и е значително постижение на служебното правителство.

“Всички видяхме грозните сцени, но в крайна сметка партиите се обединиха и гласуваха промяната, с която тези пенсионери излязоха над линията на бедността”, добави министърът.
“Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация се намалява дефицитът, заложен в началото на този бюджет”, коментира още финансистът.

“Когато разговаряме експертно, в комисия, разговорът е много конструктивен, когато влезем в залата на парламента обаче нещата се променят, но крайният резултат е голяма победа”, определи развитието на казуса с осъвременяването на бюджета, за да може да посрещне предизвикателствата на евентуални нови вълни на ковид19 и от емигранти той.
По повод очакванията до дни, веднага след 16 септември – датата на разпускането на парламента и на това служебно правителство, да бъде учредена бъдеща партия или движение на Василев и неговия най-близък приятел и министър на икономиката Кирил Петков, харвардският възпитаник коментира:

“Много ясно съм казал, че когато спра да бъда министър, ще си взема малко време, ще помисля. Това е много отговорна стъпка, това означава да поема отговорността и да обещая на много хора, че ще имам силите да се боря за тях в дългосрочен план. Това е призвание, не е професия. Такава стъпка не се прави лесно”.

Илиян Костадинов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар