При управлението на ГЕРБ: Личните ни лекари се стопиха почти наполовина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
С над 40 процента е намалял броят на личните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000.

Проблем с липсата на лекари има в цялата страна, но най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, информира БНТ. В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Сред тях е д-р Елена Отонова, която има практика в село Тополово.

Обслужва още две села – Добралък и Яврово, които са високо в планината. Д-р Елена Отонова – общопрактикуващ лекар: Оновните трудности са транспортът, пътят особено при зимни условия и времето, което ти отнема пътуването. Пациентите на д-р Отонова са около 1400. Една от тях е Златка Тиледжикова от съседното село Леново, където лекар няма. Златка Тиледжикова:
Когато се наложи-пътувам, да. То нямаме редовно рейсове, но нямаме лекар. Искаме до кмета ходим, искаме лекар, но не идва, никой. Ако д-р Отонова обаче реши да прекрати практиката си, тя трябва да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано. Д-р Елена Отонова – общопрактикуващ лекар: Всеки си решава как да уведоми сам, било то лично като идват на преглед при него, било по телефона. Мария Шаркова – адвокат по медицинско право:
За съжаление няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат информирани и обикновено пациентите разбират за това обстоятелство когато са болни, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си лекар и разберат, че всъщност той вече няма практика. По информация от Здравната каса в Пловдивска област през юни близо 12 500 пациенти са сменили личния си лекар.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар