При управлението на ГЕРБ: Личните ни лекари се стопиха почти наполовина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
С над 40 процента е намалял броят на личните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000.

Проблем с липсата на лекари има в цялата страна, но най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, информира БНТ. В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Сред тях е д-р Елена Отонова, която има практика в село Тополово.

Обслужва още две села – Добралък и Яврово, които са високо в планината. Д-р Елена Отонова – общопрактикуващ лекар: Оновните трудности са транспортът, пътят особено при зимни условия и времето, което ти отнема пътуването. Пациентите на д-р Отонова са около 1400. Една от тях е Златка Тиледжикова от съседното село Леново, където лекар няма. Златка Тиледжикова:
Когато се наложи-пътувам, да. То нямаме редовно рейсове, но нямаме лекар. Искаме до кмета ходим, искаме лекар, но не идва, никой. Ако д-р Отонова обаче реши да прекрати практиката си, тя трябва да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано. Д-р Елена Отонова – общопрактикуващ лекар: Всеки си решава как да уведоми сам, било то лично като идват на преглед при него, било по телефона. Мария Шаркова – адвокат по медицинско право:
За съжаление няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат информирани и обикновено пациентите разбират за това обстоятелство когато са болни, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си лекар и разберат, че всъщност той вече няма практика. По информация от Здравната каса в Пловдивска област през юни близо 12 500 пациенти са сменили личния си лекар.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар