При 2 млн. ваксинирани няма да има риск за системата, може да стане до края на юни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При достигане на 1-2 млн. ваксинирани българи няма да се стига до големи бройки новозаразени и препълване на болниците, а до края на юни при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Около това мнение се обединиха главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Убеден съм, че ентусиазмът на хората няма да се охлади, колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-добре, за да достигнем колективен имунитет”, заяви пред БНТ доц. Кунчев.

По думите му, държавата няма да се откаже от принципите ваксинацията да бъде безплатна и доброволна.

Доц. Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани. Пази се първа и втора доза за изборната администрация – около 90 000 души.

По думите му никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен.

“Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим. Зависим от доставките, за да възстановим “зелените коридори”, ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да ги възстановим”, увери главният държавен здравен инспектор.

Според него, на по-късен етап ще има възможност за избор на ваксина.

Сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, това дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. Това е положителна дискриминация, няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави го направят – Гърция, Турция, Хърватия, каза още доц. Ангел Кунчев.

Същевременно пред Нова телевизия директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов прогнозира, че до края на юни при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози.

“От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи”, уточни проф. Балтов.

Според него, “зелените коридори” трябва да останат доста дълго, а причината е, че в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

Проф. Балтов обясни, че леглата в болниците плавно се пълнят. Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи на коронавирус, около 55% са заетите интензивни легла.

“В “Пирогов” в момента има около 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни легла”, поясни шефът на най-големия спешен център у нас.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар