Проблеми с балообразуването във ВУЗ заради профилирането в 11- и и 12- и клас

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Просветното министерство призова висшите училища до края на октомври да публикуват балообразуващите оценки, с които ще се кандидатства в тях. Причината – догодина завършва първият випуск по новия Закон за училищното образование и ще има нови различни матури – по общообразователни и по профилирани предмети.

Според родители, директори на училища и омбудсмана има неясноти в балообразуването. Заради законов проблем пък медицинските университети искат балообразуване и с матурата по български език и литература, съобщава БНТ.

Какъв е проблемът, с който скоро ще се сблъскат дванадесетокласниците? Свързан е с профилирането в 11-и и 12-и клас и влизането във висше училище. Опасенията са, че когато се определят профилите в 7-ми и 10-и клас, учениците все още не са достатъчно добре ориентирани и могат да направят грешен избор.

Ако ученикът е избрал профил с “химия”, тоест насочил се е към медицината. В 12-и клас обаче решава, че иска да учи история. Какво следва?

Отговорът – по новия закон ученикът полага задължително матура по български език от общообразователната подготовка и задължително матура по предмет от профилираната подготовка. Тъй като обаче той вече иска да учи история, предмет, който не е в профила му, трябва да положи допълнителна трета матура, казва заместник-министърът Генка Петрова.

“Той може да положи държавен зрелостен изпит по история, имат право учениците да положат два допълнителни ДЗИ по учебното съдържание, което е било включено в първия гимназиален етап”, уточнява проф. Петрова.

Но ако не иска да полага Държавен зрелостен изпит, той не може да вземе оценката от свидетелството за завършен първи гимназиален етап. Така че, който се е объркал с ориентацията, ще полага повече матури.

“В Гърция са 7 държавните зрелостни изпити”, коментира още проф. Генка Петрова.

Сериозен казус има с медицинските университети. Тъй като медицината и стоматологията са регулирани професии, по наредба за балообразуващи се използват оценките по химия и биология от дипломата за средно образование. Което означава, че ученици, които не са избрали профил “химия и биология” в 11-и и 12-и клас, не могат да кандидатстват медицина. Това дискриминира например математическите и езиковите гимназии.

“Тези кандидати също се представят достойно, идвайки от математически или езикови гимназии, те показват чудесни постижения и стават отлични лекари. Ето защо трябва да дадем равен шанс и на тези кандидати”, отбелязва проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Затова медиците предложиха промяна в наредбата като един от вариантите е балообразуваща да е оценката от матурата по български език и литература, която всички полагат и която показва грамотност. До края на октомври всички университети трябва да обявят балообразуващите си оценки. Министерството дава различни възможности.

Оценката от матурата по български език, оценката от матурата по профилиращия предмет, оценките от допълнителните две матури, или оценката от матури, положени предишни години, оценките от дипломата за средно образование и от първи гимназиален етап. Университетите ще могат да слагат и коефициенти.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар