Провалено дело за конфискация срещу сина на ДПС кадър струва рекордните 327 000 лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди да се провали делото за конфискация срещу Главинков пълен крах претърпя и воденото от прокуратурата дело срещу висшия кадър на ДПС Христо Бисеров и неговите близки.

Съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд пише в своето решение, че КПКОНПИ е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконността на придобитото от Главнков имущество.

“За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство”, пише съдията.

Тя напомня, че наказателното дело срещу Главинков е било прекратено още през 2016 г., защото не са събрани доказателства. Година след това Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните срещу него. Така мотивите на КПКОНПИ увисват. Съдия Генева напомня, че част от претенциите на КПКОНПИ са погасени и по давност.

Магистратът казва, че дори и да се приеме, че анализът на КПКОНПИ за периода 2007-2009 г. е верен, то Главинков не е успял да представи доказателства за произхода на едва 217 079 лв. от своето имушество. Това епод прага от 250 000 лв. и не е представлявал “значително несъответствие” към момента на предявяване на иска.

Съдът все пак напомня, че КПКОНПИ няма убедителни доказателства и за въпросните 217 000 лева. Отхвърленият иск на КПКОНПИ ще струва на данъкоплатците изплащането на 157 500 лв. на Главинков, 7000 лв. на фирмата и държавна такса в размер на 163 243 лв.

КПКОНПИ може да обжалва решението пред Софийския апелативен съд. Комисията води дело за кофискация и срещу Бисеров, съпругата му и Главинков за близо 2 милиона лева, но то още не е приключило на първа инстанция..

Бившия заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров първоначално бе обвиняем за пране на пари, укриване на данъци и недеклариране на сметки в Швейцария пред БНБ. След това българската прокуратура бързо се отказа от прането на пари, но се провали в съда и по другите обвинения. Това превърне Бисеров в един от доказано невиновните висши политици в страната.

Швейцария отказа да изпълни съдебната поръчка от България заради непълноти в искането на прокуратурата, които така и не бяха отстранени.

Бившият депутат осъди и прокуратурата да му плати 7500 лева за незаконно обвинение, а Главинков я осъди за 8 хил. лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар