Провалът ни за пакета “Макрон”: Храни български евродепутат да те лъже

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На вчерашното гласуване на дневния ред за работата на Европарламента в Страсбург тази седмица евродепутатите приеха пакет “Мобилност” да влезе за гласуване в тази пленарна сесия с 2 гласа разлика – 156 гласа “за” и 154 “против”. Така той ще бъде гласуван в сряда, въпреки продължителните усилия на евродепутати от Източна и Централна Европа вотът да бъде отложен.

Пакетът “Мобилност”, известен още като пакет “Макрон”, ще окаже огромно влияние върху ключовия за българската икономика транспортен сектор. В него се предвижда шофьорите да нощуват в хотели вместо в кабините на камионите си, да се прибират в страната си на четири седмици, както и да бъде приложена Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Бизнесът, държавата и евродепутатите ни излязоха с единна позиция твърдо против приемането му.

По време на обсъждането на промените в Брюксел пред сградата на ЕП имаше протест на транспортните фирми, като такива са предвидени и за сряда. Франция и Германия твърдо стоят зад приемането на промените. България, Румъния, Полша, Унгария, Естония, Испания и Португалия са страните противници на този текст.

В петък в Народното събрание транспортният министър Росен Желязков обясни стратегията на българските евродепутати относно предстоящото тогава гласуване на дневния ред. Те се надяваха да използват факта, че в началото на всяка сесия в понеделник голяма част от депутатите не присъстват в пленарната зала, за да гласуват отлагането на точката от дневния ред.

“Ние ще разчитаме на значително присъствие на групата против приемането и на по-слабо присъствие на останалите”, заяви министър Желязков.

Той обясни, че чрез пълната мобилизация на противниците на пакета и отсъствието на много от защитниците му, вотът може да бъде спечелен и гласуването на пакета да бъде отложено. С разлика от два гласа обаче това не се случи, въпреки че в действителност от 710 депутати присъстващите са били само 350.

Важно е да се отбележи, че подобни казуси се обсъждат активно сред българските евродепутати, които по информация на OFFNews се срещат всяка сесия преди гласуването във вторник, за да обсъдят дневния ред и да вземат решения по ключовите за България развития.

Уговарянето специално за стратегията относно пакет “Мобилност” е било още по-изчерпателно, като за целта е създадена контактна група, която включва не само български евродепутати, а и поне по един евродепутат от всяка заинтересована държава – Полша, Румъния, Хърватия, Латвия, Литва, Испания. По информация на OFFNews е имало непрекъсната комуникация по въпроса, която се изпращала до всички ангажирани по темата лица.

Миналата сесия отново имаше заплаха пакетът да бъде вкаран за гласуване извънредно в дневния ред, но това не се случи. За да бъде предотвратено това на тази пленарна сесия обаче, всички заинтересовани лица са били предупредени да бъдат в пленарната зала навреме за гласуването на дневния ред вчера. Въпреки всички усилия на българската делегация срещу пакет “Мобилност” обаче, трима български евродепутати, чиито гласове се оказаха ключови, са пропуснали гласуването. Става въпрос за Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП), Неджми Али (ДПС/АЛДЕ) и Николай Бареков (Презареди България/ЕКР).

След явното недоволство от страна на обществеността, Светослав Малинов публикува изявление, в което обяснява, че е не успял да стигне навреме заради закъснял полет, причинен от срив в диспечерската и компютърната система на летището във Франкфурт.

“За съжаление, не успях да се включа във вота, тъй като полетът на “Луфтханза” София – Франкфурт №1427 кацна със закъснение от един час. То се оказа фатално, за да успея да се придвижа навреме от летище Франкфурт до пленарната зала на Парламента”, пише Малинов.

Тази сутрин пред bTV евродепутатът призна, че е можел да хване по-ранен полет, но не очаквал да закъснее. “Нито беше мое намерение, нито успях да го предвидя”, заяви Малинов.

Кратка справка показва, че полетът наистина е закъснял с 50 минути. Но същата справка още ни казва, че този полет излита от България в 14:10 ч. българско време и пристига във Франкфурт по разписание в 15:35 ч. централноевропейско време. И за да избегнем спекулации колко време отнема да се стигне от летището във Франкфурт до Европейския парламент в Страсбург, самият Google Maps ни казва, че пътуването отнема 2 ч. и 11 мин. с автомобил, и още по-дълго с публичен транспорт.

По самите думи на Малинов гласуването се е състояло в 17:30 ч. централноевропейско време. Ако оставим настрана съображенията, че трябва да се предвиди време за прибиране на багаж, за намиране на транспорт, за евентуално дори леко закъснение на полета или автобуса, или за трафик по пътищата, сметките пак не излизат. Г-н Малинов е щял да пропусне вота така или иначе, със или без закъснението на полета.

Всеки понеделник преди този полет също така има и други, по-ранни. Така например има опция да се мине с по-ранен полет през Букурещ и директно да се кацне в Страсбург – избор, който някои от евродепутатите са направили. Варианти е имало – свидетелство за това е фактът, че останалите 14 български евродепутати пристигат навреме за вота. Дори делегациите с журналисти, които пътуват, за да отразяват сесията в Страсбург, обичайно хващат полет от България рано сутринта, който пристига във Франкфурт по обяд, откъдето се хваща автобус до Страсбург, който пристига към 14:00 ч. и оставя предостатъчно време за подготовка и транспорт до Парламента за началото на сесията.

Стана ясно, че и евродепутатът Николай Бареков също е бил на този полет. След като този факт стана обект на обществено внимание, лидерът на бившата “България без цензура” заяви, че е щял да подкрепи пакета “Мобилност” така или иначе, защото бил изпратен в Парламента да защитава “българските интереси”.

“Аз съм против робските условия на труд за българските шофьори на тежкотоварни камиони. Още преди години пръв от българите алармирах с позиция в пленарната зала на ЕП транспортните босове да подобрят условията на труд и заплащането на своите наемни работници. Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд”, пише Бареков.

В друг статус, от който става ясно, че според Бареков министърът на транспорта е Росен Бъчваров, а не Желязков, той още казва, че реакцията след гласуването е част от “организирани масови истерични кампании, които манипулират изпростялата публика”.

Кратка справка ни показва, че с 2-3 параграфа изключение, на гласуването на пакета “Мобилност” на 04 юли 2018 г., Бареков е гласувал почти идентично с евродепутата от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки, като вторият гласува против мнозинството от регулации, предвидени в резолюцията. Същата проверка ни казва и че Бареков по принцип няма навик да присъства в ЕП в понеделниците и четвъртъците, когато сесията започва и приключва. Тоест или изведнъж е решил, че всъщност пакетът застрашава българските интереси, и е наложително да бъде спрян… или просто от липса на заинтересованост отново е изпуснал гласуването в понеделник и след това е преценил, че е по-угодно да смени позицията си за пред хората.

Евродепутатът Неджми Али все още не е пристигнал в Страсбург и се очаква да не посети пленарната сесия изобщо. Извинението му е, че неотложни семейни причини са го задържали в България. По информация на OFFNews е възможно и да е бил възпрепятстван от здравословен проблем.

След преговори с британски свои колеги от Групата на Европейските консерватори и реформисти, българската делегация също така е получила подкрепа дори от тях. Въпреки че те нямат пряко отношение към пакета, както и не се надяват на нов мандат в ЕП, а сегашният им е почти приключил, те все пак са направили усилието да стигнат в пленарната зала навреме и да гласуват за отменянето на точката от дневния ред.

Какво ни казва всичко това? Казва ни, че в деня на най-важното и пряко засягащо ключов сектор на българската икономика гласуване, наш евродепутат пропуска вота, а извинението му е повече от неприемливо. Също така ни казва и че друг наш евродепутат няма идея какво се случва в Европейския парламенти предпочита да излъже отколкото да си го признае.

Казва ни обаче и нещо още по-ценно: случващото се в Европейския парламент ни засяга пряко и е важно кого изпращаме там. Затова е важно да се интересуваме, информираме и помним.

Идва месец май. Време е да се замислим.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар