Провеждат спасителна акция в Пирин заради тежко пострадала туристка, включиха и

Провеждат спасителна акция в Пирин заради тежко пострадала туристка, включиха и “Кугар” на ВВС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Планинските спасители от Банско и Добринище в момента провеждат тежка спасителна акция в една от най-трудните части на Пирин планина, съобщиха от пресцентъра на община Банско.

В Планинска спасителна служба (ПСС) е получен сигнал за паднала туристка от източната страна на Голямата Стража. Върхът, който е последен от хребета Стражите, е труднодостъпен от всички страни, дори за опитни планинари, посочват от общината. Спасителите подхождат към мястото на инцидента откъм Безбог.По първоначални данни, пострадалата туристка е с тежка черепно-мозъчна травма. Спасителите имат за цел да я стабилизират и пренесат до най-близкото място, откъдето е възможно да бъде да качена на хеликоптер и откарана в болница за високо специализирана медицинска помощ.


Алпийският ръб Стражите се състои от няколко върха, последните от които са утвърдени като труднодостъпни и предизвикателни сред планинарите – Голяма и Малка Стража, припомня БТА. Ръбът започва от четвъртия по височина пирински връх Полежан (2851 м) на север към връх Каймакчал (2753 м), допълват от общината.

Дежурен екипаж на вертолет “Кугар” от състава на Военновъздушните сили е задействан днес със задача да помогне за медицинската евакуация на английска туристка, пострадала тежко при падане в района на алпийския рид Стражите в Пирин планина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Вертолетът излетя в 15:21 ч. от авиобаза Крумово.

Военнослужещите от ВВС се включват в спасителните дейности по искане на началника на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и заповед на началника на отбраната.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар