Проверяват полицаите, разследвали катастрофата с кметския син в Панагюрище

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Районната прокуратура в Пазарджик разпореди да бъде извършена проверка за действията на полицейските служители от РУ-Панагюрище във връзка с издирването и установяването на 21-годишния Иван Белишки, който причини катастрофа и се укри, съобщиха от държавното обвинение.

Дадени са указания да се снемат обяснения от служителите на МВР, посетили произшествието, включили се в издирването на извършителя и техните действия за установяване на местонахождението му. Проверката ще бъде извършена от отдел “Вътрешна сигурност” към МВР.На 30 март,. около 2 часа, в Панагюрище, 21-годишният Иван, който е син на кмета Никола Белижки, ударил с джипа си “Субару” три автомобила, врязал се във витринно стъкло на магазин и офис, след което избягал от местопроизшествието и се укрил.


Няколко часа по-късно автомобилът му бил намерен изоставен край близкото село Панагюрски колонии. Днес кметският син доброволно се явил в полицията и е задържан. Установени са и хората, които са били в автомобила по време на инцидента. Предстоят разпити и назначаване на съдебно-техническа експертиза.

Досъдебното производство за пътното произшествие ще бъде взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура-Пловдив. 

На младежа ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на материални щети и не изчакване на органите на полицията на местопроизшествието. Прокуратурата ще настоява удължаване на мярката на мярката по задържането му. 

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу Иван Белишки. Синът на кмета на Панагюрище е обвинен за незаконно държане на културни движими ценности и нанасяне на телесни повреди на полицейски служители.

Случаят е от юни 2019 г., когато СДВР е започнало работа по сигнал за продажба на движими културни ценности. Разследващите са установили продавача, 21-годишният младеж.

При претърсване на обитаван от Иван Белишки апартамент в София, той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди. Намерени и иззети били оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер марка “Колт”, представляващ движима културна ценност. Открити са още фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.

При претърсване на адрес в Панагюрище били открити още движими културни ценности, както и боеприпаси, саби и огнестрелни оръжия.

При разследването било установено, че Белишки не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той също така нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар