Прогнизират поне едно увеличение на лихвите до края на годината

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ние сме много зависими от политиката на ЕЦБ. Очаквам до края на годината да има поне едно увеличение на лихвите. Това бързо ще окаже влияние върху лихвите на търговските банки. Вече някои от тях в страните членки ги увеличават. Очаква се между 15 и 20% инфлация за тази година, прогнозира икономистът Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика пред Nova news.

220 млн. повече спрямо първото тримесечие на 2021 г. е печалбата на банките за тази година.

„Има много фактори за определяне на диапазона на ръста в лихвите. Първоначално няма да е повече от 1%. Лихвите по държавния дълг също се увеличават. Ако има рецесия или по-голяма инфлация, ще има и голям ръст. Очакванията на ЕЦБ са да не е повече от 1%“, посочи той.

Според икономиста потребителите все още не са усетили сериозния удар на инфлацията.

„Не се наблюдава сериозно увеличение в лихвите. Вижда се тенденция към повишаване на таксите на банките. Положителните сигнали за банковата система в първите месеци ще видим да се обръщат в следващите тримесечия. По време на пандемията е имало сериозен ръст на депозитите, а на това се дължат печалбите на банките“, обясни Вулджев

По думите му плащането на газ по схемата с рубли не е рисково.

„Приоритетът е да си подсигури енергийната сигурност. Правителството трябваше да поеме този малък финансов риск в краткосрочен план. Превалутирането не е значителна финансова тежест“, подчерта той.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар