Програма на Държавния департамент на САЩ: Българите са „медийно неграмотни“ и трябва да бъдат обучени на какво да вярват

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двугодишна програма на Държавния департамент на САЩ ще ограмотява българите на каква информация да вярват. Това става ясно от обявление за федерална поръчка, публикуванa на сайта на Държавния департамент на САЩ на 4 май. Крайният срок за подаване на оферти е 19 юни, а предвиденото финансиране е 878 045 долара (1,6 млн. лв.).

Според обявлението за гранта „Медийна грамотност в България“ българите са медийно неграмотни и масово вярват на антизападната пропаганда и дезинформация.

В съобщението на Държавния департамент пише: „Манипулираната информация и пропаганда заливат българското население с послания, предназначени да подкопаят демократичните институции, да подкопаят евроатлантическата ориентация на страната и да изострят социалните разделения. Поради ограничения фокус върху медийната и информационната грамотност в училищната система и в публичния дискурс, много българи нямат инструменти или обучение за критична оценка на достоверността на новините и не са наясно до каква степен фалшивите послания представляват заплаха за сигурността на България, както и за политическата, социалната и икономическата стабилност“.

„Българската медийна грамотност, измерена в последните национални и международни проучвания, остава ниска на фона на непрекъснато нарастващия обем на дезинформация“, пише още обявлението на сайта на Държавния департамент.

В описанието на задачите по гранта се посочва, че българското правителство и институции нямат капацитета да се справят с проблема и да „ограмотят“ населението. Затова американското правителство започва образователна програма на българското общество, за да знае на какво да вярва.

В обявлението към потенциалните участници във федералната поръчка пише: „Предварителната дейност трябва да включва провеждане или използване на съществуващи базови проучвания или оценки на това кои групи от населението се нуждаят най-много от обучение по медийна грамотност и кои методологии ще бъдат най-ефективни. Демографията на участниците може да включва младежи, специфични сектори на бизнеса и гражданското общество, възрастни хора, религиозни, расови или етнически общности, групи с недостатъчно обслужване и/или живеещи в географски региони, за които е определено, че имат ниски нива на медийна грамотност, особено райони извън София.“


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар