“Продължаваме Промяната” и работодателите не се разбраха за бюджета

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Продължаваме промяната” и Съюзът на работодателите не се разбраха за бюджета по време на среща, инициирана от партията. ПП настоява за приемане на нов бюджет 2023 до месец, а от бизнеса – за удължения вариант на Бюджет 2022 , за да не започне наддаване между партиите коя да е по-социална.

ПП и национално представените работодателски организации проведоха публична среща в Народното събрание, за да обсъдят визията си и работещите решения за бизнеса и гражданите във връзка с Бюджет 2023.“Продължаваме промяната” подготвя допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса и аргументира нуждата от нов бюджет за 2023, предаде “Фокус”.


Съпредседателите на “Продължаваме промяната” – Кирил Петков и Асен Василев, изразиха притеснението си, че плановете служебният кабинет да не внесе нов бюджет за 2023 г., а да удължи стария, ще доведат до липса на предвидимост и сигурност в бизнеса. Причината е, че удълженият бюджет не дава възможност на работодателите да планират правилно разходите си.

Ако нямаме бюджет следващия един месец, шансовете да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви, посочи още Асен Василев. По думите му предложения от Министерския съвет удължен бюджета от 2022 г. е неадекватен на икономическите условия, които драматично са се променили. Няма да има време за истинска бюджетна процедура, ако тя не започне сега, каза още Василев, цитиран от БТА.

По думите му това означава, че този закон ще трябва да работи поне до 30 юни догодина.

Ако изборите са през март, през април да се направи парламент, май месец – правителство, коментира Василев. По думите му приемането на един бюджет отнема около месец, месец и половина и това означава поне до края на юни, началото на юли да трябва да работим с разпоредбите на текущия бюджет. Според Асен Василев това не е дообмислено в служебния кабинет.

ПП защитава позицията за 166 000 лв. праг на регистрацията по ДДС, въвеждане на синята карта и правото на достъп до трудовия пазар у нас и намаляване на платените от работодателя болнични дни от 3 на 2, както и облекчаване условията за летния стаж на младежите.

Удължаването на Бюджет 2022 е неразумно решение, както е неразумно популистки да се залага дефицит от само 3%.

Според представителите на Българска стопанска камара трябва да се запази удълженият вариант на Бюджет 2022.

“Нашето ниво на зрялост не предполага да правим по 6-7 актуализации, като Нидерландиия. България драстично изостава с всякакви политики, действаме “ad hoc”, антикризисно, а е необходимо все пак да се спазват някакви рамки. Двигателят на икономиката не може да стартира, ако няма политики. Ние подкрепяме удължаване срока на действие на сегашния бюджет. Вие правите предложения, с които в една година да се решат проблеми, трупани от поне 10 години назад.Предложението за промяна на швейцарското правило е добре да се консултира с осигурителите. Има риск от деформация на системата, защото балансът е правен в Швейцария от швейцарец”, каза Мария Милчева от БСК.

Тя допълни, че промяната на директивата за минимална работна заплата, за което и БСП е внесла проект, трябва да се фиксира в кодекса на труда, трябва да се създаде механизъм, не става с акт на държавата, а трябва да се съгласува и със синдикатите.

“Във вашите предложения (на ПП) не се говори за продължителността на труда, за тенденциите в заплащането в развитие. Нормалният начин е тези въпроси да се решат в диалог между страните, ангажирани по темата”, каза още тя.

Относно темата за въвеждането на еврото, от БСК считат, че липсва кампания, разясняваща плюсовете и минусите от въвеждането му, липсва доверие, липсва и експертен анализ. Държавните институции тук са в дълг. В момента хората нямат доверие, независимо дали има бюджет, или не.

Представителите на Българската търговско промишлена палата подкрепиха колегите си от БСК и също поискаха удължения вариант на Бюджет 2022.

Според тях реалистично е да не се отива към нови избори, защото на практика резултатът ще се повтори. Трябва да се върви към редовно правителство, а не към избори.

От Палатата защитиха позицията, че е необходимо партиите да дадат перспектива как ще се случат инфраструктурните проекти като магистрала “Хемус” например, защото те са важни, а в момента всички се насочват към социалните плащания. Трябва да се подкрепи сегашният бюджет, в противен случай ще започне наддаване между партиите коя да е по-социална.

За разлика от бизнеса от синдикатите настояват за приемането на нов бюджет, който да повиши доходите съобразно инфлацията и да защити работните места.

Ако политическите партии и всички народни представители постигнат предварителен консенсус, че искат да бъде внесен базов бюджет за 2023-а година, служебното правителство ще внесе такъв бюджет, заяви президентът Румен Радев на среща с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и Димитър Манолов.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар