Подводница

Проект 865 “Пираня” – малък, потаен и опасен (ВИДЕО)

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няколко 400 мм торпеда, четири противокорабни мини и отряд от шестима военни водолази – това е арсеналът на малката подводница от проект 865 “Пираня”, разработена в СССР през 80-те години на миналия век .

За способностите й разказаха разказаха офицерите от първия й екипаж по руската телевизия “Звезда”.

Проект 865 е създаден от конструкторско бюро “Малахит” по задание на съветския военноморски флот. Разработката на лодката започва през 1976 г. Общо две подводници от този проект са построени: MS-520 и MS-521, и са на въоръжение в руския флот от 1990 до 1999 г. Водещата подводница MS-520 е приета от ВМС за едногодишна изпитателна експлоатация на 30 декември 1988 г., втората – на 25 декември 1990 г. Лодките са базирани в базата Лиепая на Балтийския флот. В края на службата си са нарязани на скраб в Кронщадския морски завод.

“Пираня” мож да се потапя на дълбочини до 200 метра, дължината й е 28,2 метра, широчината – 4,7 метра.

Подводница МС-521 проект 865 “Пираня” на кея на Зимното пристанище, Кронщат, Балтийски флот, май 1996 г.

Може да достигне тихо до всяка точка на света и да причини непоправими щети на врага в морето или в пристанищи зони. За времето си е истински пробив в технологиите: титаниев корпус, пълен с модерно оборудване, с отлична маневреност и почти невидим за радарите.

Екипажите, подобно на лодката, са засекретени и им е забранено да носят военни униформи, да се представят като подводничари и дори случайно да попадат в обективите на камерите.

Една от подводниците на проекта участва в снимките на популярния и у нас руски игрален филм „Особености на националния риболов“.

Днес в петербургското Бюро по машиностроене “Малахит” вече има актуализирана концепция на съвременни свръхмалки подводни лодки “Пираня-Т” и “Сервал”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар