Прозрачен бамбук става алтернатива на стъклото

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени в Китай са превърнали бамбук в прозрачен материал, който е устойчив на огън и вода и потиска дима. Новият продукт е обещаващ конкурент на стъклото, пише NewAtlas.

Силициевото стъкло, направено от пясък, все още е основният строителен материал, когато имате нужда от нещо прозрачно, но здраво, като прозорци. Но материалът има и някои недостатъци – не е особено устойчив и може да бъде тежък и крехък.

Прозрачният бамбук има няколко ключови предимства.

Бамбукът може да се похвали с бърз растеж и скорост на регенерация, което го превръща в перфектния строителен материал. С производителност четири пъти по-висока от дървесина на акър, бамбукът е признат за изключителната си ефективност“, каза Цайчао Уан, автор на изследването.

След отстраняване на лигнина, бамбукът се влива с неорганичен течен натриев силикат, който променя пречупването на светлината на влакната, за да стане прозрачен. След това се третира, за да направи материала хидрофобен или водоотблъскващ. Големите му плюсове се, че той е по-лек и е доста по-добър топлоизолатор.


Снимка: Research journal

Бамбукът е прозрачен, с пропускливост на светлина от 71,6%, забавящ горенето, водоотблъскващ и блокира дим и въглероден окис. Той издържа на опън и на огъване, повече от стъклото.

Този прозрачен бамбук не само може да се използва като строителен материал, но когато се използва като субстрат за перовскитни соларни клетки. Това повишава ефективността на панелите.

В бъдещите изследвания ще се фокусираме върху мащабното производство и мултифункционализиране на този прозрачен бамбук“, каза Уан.

Изследването е публикувано в списание Research.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар