Произведено в България: Вижте родните джаджи и технологични постижения на едно място

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Знаете ли, че преди повече от 40 години България изстрелва собствен спътник, който е оборудван с изцяло българска апаратура? А знаете ли, че преди почти век у нас е имало специалисти по аеродинамика? Естествено, всеки е чувал за постиженията ни в компютърните технологии или електрокарите, но колко добре ги познаваме всъщност?

Антон Оруш: Българин проектира цветен телевизор още през 1901 г.

Новата книга на Антон Оруш – “Произведено в България” дава отговор на тези и още много други въпроси. На страниците ѝ са събрани  101 български технически постижения, създадени от края на XIX век до края на XX век.

Разгледайте част от книгата >> >> >>

Любопитната информация и богат снимков материал правят книгата повече от ценна. От нея научаваме малко познатия факт, че първият български персонален компютър ИМКО 1 изпреварва с 1 година легендарния американски IBM PC от 1981 г.

След като затворите последната страница на тази книга, вече ще сте добили представа за цялото разнообразие от техника, което България е произвеждала през десетилетията и ще опознаете по-добре нашето индустриално минало. Историята на първия български самолет, например, вече няма да бъде тайна за вас“, споделя Антон Оруш.

Оруш е колекционер и изследовател на българската техника. Той е успял да спаси много ценни и забравени родни устройства и апарати. Преди 17 години той създава изключително интересния онлайн-музей и енциклопедия – Sandacite.BG. Там може да разгледате познати и непознати български изобретения и технологии.

Книгата “Произведено в България” може да се намери в онлайн книжарницата Ozone или на страницата на издателството.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар