Прокуратурата: Борисов не е всял паника за ваксините, а е повдигнал „дискусия по значим проблем“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за разпространяване на фалшива новина заради твърденията му, че у нас се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

Сигналът срещу Борисов беше подаден от служебния здравен министър Стойчо Кацаров в края на октомври след като бившият премиер обяви, че „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност“. Тогава МЗ опроверга твърденията му и обясни, че срокът на годност на на ваксината на Pfizer/BioNtech Comirnaty е удължен официално от 6 на 9 месеца в ЕС. В сигнала си Кацаров определи изказването на Борисов като фалшивата новина, която може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация. Дословните думи на Борисов бяха: „Днес какво направиха – имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна.“

В последния ден от годината прокуратурата излезе със съобщение, в което посочва, че „на 23.12.2021 г. прокурор в СГП е постановил отказ от образуване на досъдебно производство по чл. 213, ал. 1 от НПК за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност поради обективна несъставомерност на деянието“.

Според наблюдаващия прокурор действително е било установено, че 4 броя партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30.09.2021 г. са били изпратени в цялата страна. Съгласно официално съобщение на Министерство на здравеопазването: „На 10.09.2021г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца.“

След анализ на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните по-горе изявления на Бойко Борисов не осъществяват състав на престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага.

Изразите на Бойко Борисов не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК, е заключението на прокуратурата.

СГП е приела, че изказването на Бойко Борисов пред медии, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Поради това СГП е приела, че изявленията на Борисов, които са били верни, не са насочени към накърняване на установените в Република България обществен ред и спокойствие и поради това от обективна страна тези изявления не изпълват състава на престъплението по чл. 326, ал. 1 от НК.

Този извод СГП мотивира с актуална съдебна практика по сходни казуси, а именно: Решение без номер по в. н. ч. д. № 5257 по описа за 2016 г. на СГС и Решение № 87 от 03.08.2021 г. по в. а. н. д. № 1862/21 г. на СГС. Накратко, според цитираната съдебна практика „знакът“ за опасност по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК винаги е еднозначен и сочи за ясно дефинирана опасност. Тази опасност трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот.

През лятото на тази година Софийският градски съд окончателно оправда бившият председател на Фармацевтичния съюз и настоящ здравен министър Асена Сербезова по обвинение на прокуратурата за всяване на паника със свои медийни изявления, че има опасност от недостиг на лекарства в пандемията. Съдът прие, че тя не е извършила престъпление, а „обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързана с най-висшите блага в съвременното общество – човешките здраве и живот“.

Постановлението на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство срещу Бойко Борисов подлежи на обжалване пред Апелативна прокуратура-София.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар