Прокуратурата вече ще съди насилниците над жени – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Домашното насилие вече да бъде престъпление от общ характер. Това реши парламентът с приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс, предаде БГНЕС. Предложенията за промени, внесени от БСП, подкрепиха 152-ма депутати и един се въздържа. Със законопроекта се предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг от престъпление от частен в престъпление от общ характер, от категорията на т.нар. “частно-публично обвинение”. Предлага се за започването на наказателното производство отново да бъде необходима тъжба на пострадалия, но подадена до прокуратурата, а не до съда, като тъжбата няма да може да бъде оттегляна по искане на подалото я лице. Въвежда се квалифициран състав на престъплението по чл. 296 от НК, което съдържа две форми на изпълнителното деяние – неизпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие. Става въпрос за конкретен вид насилие – насилието над жени, което е още по-осъдително.

В момента наказателно преследване има само, ако има наказателна тъжба от пострадалия в съда, а тъжба не се подава често, коментира по време на дебата депутатът от БСП Георги Гьоков. Той алармира, че всяка четвърта българска жена е жертва на домашно насилие, което е стряскащо. “Макар да е престъпление и да е осъдително, това не е рядкост в българското семейство. Ако насилието не бъде пресечено още в самото начало, доста е вероятно това да доведе до привикване от страна на жертвата, което влияе на детето. А дете, което живее в атмосфера на насилие, приема това за нещо нормално. Така се влиза в затворен кръг, от който трудно се излиза”, коментира Гьоков.

Той бе категоричен, че няма как да не бъдат осъдени всички форми на насилие над жени и да не бъде потърсено възмездие. “Тези престъпления да се определят като престъпление от общ характер. Потърпевшият да подава сигнал или тъжба до прокуратурата, а не до съда и тя да не може да бъде оттеглена. Разследването да се извършва от прокуратурата, предлагат от БСП”, обясни Гьоков.

“Насилието над жени ни отвращава истински, това не е проблем, който трябва да остане вътре в семейството и трябва да се преследва най-строго от българското законодателство”, подчерта още депутатът от левицата. От своя страна Християн Митев обясни, че парламентарната група на Обединени патриоти подкрепя този законопроект, но между първо и второ четене трябва да се помисли за възможността тъжбата да може да бъде оттегляна при преценка на тъжителя, ако отношенията с подсъдимия са удачни за това.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар