Прокуратурата и ДАНС разследват злоупотреби с ремонта на НДК – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата и ДАНС разследват ремонта на НДК. Информацията потвърдиха от държавното обвинение. Досъдебното производство е за нецелесъобразно изразходване на средства. Срещу кого е разследването обаче не е ясно, предаде Нова телевизия

От януари 2018 г. България ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. За целта държавата предвиди милиони, с които да се ремонтират пътища, летището в София и сградата на НДК. За този ремонт са предвидени над 30 млн. лв. Разследващите обаче са събрали данни, че част от сумата не е изразходвана по предназначение.

От НДК категорично отрекоха информацията, че парите са харчени неправилно. И припомниха, че разходите за ремонта се следят от представители на над 10 институции.

На 23 ноември 2016 г. Мирослав Боршош представи проекта за реконструкция на зала 3. Засега в нея е сменена само подовата настилка, а проектът още не е съгласуван с Направление “Архитектура и градоустройство”, разкрива Труд.

Разследването

Сигнали в ДАНС за нарушения и злоупотреби са подадени в началото на тази година. Агентите са разпитали свидетели, влизали са в Двореца на културата, откъдето е иззета документация. В края на март от ДАНС са изпратили материалите от проверката с приложени доказателства и свидетелски показания в Главна прокуратура, която постановява разследването да продължи, като преписката е прехвърлена по компетентност в Софийска градска прокуратура.

В сигналите до службата са изнесени данни, че от преведените 17 млн. лв. от Министерския съвет на НДК се харчи за ел. енергия, за заплати на персонала, за Театър “Азарян”.

На 17 август вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев, като упражняващ правата на държавата в НДК, оформя протокол за увеличаване капитала на НДК със 17 млн. лв. В него е записано следното: “Средствата от увеличението на капитала да бъдат разходвани целево за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.”
Въпросните 17 млн. лв. са влезли по сметката на НДК на 22 август 2016 г., в която към оня момент е имало едва 62 000 лв.

С целевите средства се покриват режийни сметки

“Труд” разполага с копия на фактури, от които става ясно, че още на следващия ден – 23 август, директорът на НДК Мирослав Боршош е платил 482 615 лв. за ел. енергия за три месеца от постъпилите целеви средства.

На 10 октомври 2016 г. Боршош се разплаща по договор с изтекъл срок (въпросният договор е сключен на 28 септември 2015 г. със срок за изпълнение 70 календарни дни). Предмет на договора е “Преустройство на Зала 2 на НДК в Театър “Азарян” (до момента в театъра са налети около 2 млн. лв.).

Прокуратурата и ДАНС разследват злоупотреби с ремонта на НДКНДК

Консорциум “Преустройство и реконструкции” с пълномощник Георги Георгиев получава от парите, предвидени за ремонт на зали за председателството на ЕС, в размер на 434 536 лв. От профила на купувача и от АОП става ясно, че Георги Георгиев, откакто Боршош е шеф на НДК, извършва всички текущи и аварийни строително-ремонтни работи “в” и “около” сградния фонд на НДК.
Пак от парите за председателството са изплащани хонорари на шефа на Театър “Азарян” Яна Борисова.

Проверка на “Труд” установи, че месечно НДК има между 120 000 лв. и 160 000 лв. сметки за ел. енергия, фонд работна заплата е 460 000 лв., в зимните месеци парното струва около 250 000 лв. Месечните приходи на НДК не надхвърлят 100 000 лв. Не е трудно да се направи сметка от 22 август 2016 г. до края на май 2017 г. каква част от парите за председателството са отишли за ток, парно, заплати и др. странични разходи.

Държавата отпусна допълнителни 8 млн. лв.

Това е и най-логичното обяснение за допълнителното отпускане на допълнителни 8 млн. лв. На последното заседание на Министерския съвет в четвъртък бе решено да се отпуснат “средства в размер до 50% съгласно изискванията на чл. 116, ал. 2 от ЗОП, от стойността на сключения договор № Т-00859/24.10.2016 г. между изпълнителния директор на НДК и “Галчев инженеринг” ЕООД с предмет “Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.” за обезпечаване изменението на основния договор. Договорът с “Галчев инженеринг” е за 16,5 млн. лв.. без ДДС или 19,8 млн. лв. с ДДС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар