Прокуратурата нареди проверка на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, ГДБОП и ДАНС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По разпореждане на прокуратурата Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства ще проверява дирекция “Вътрешна сигурност” – МВР, ГДБОП и ДАНС .

Целта на проверката, която е провокирана от медийни публикации, е да установи извършвани ли са нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС).

Че разполага с информация, че 32-ма политици от опозицията, някои от които водачи на листа, са бил под контрол по време на предизборната кампания, съобщи вчера съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов. По думите му обект на специални разузнавателни средства са били представители на “Има такъв народ”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Демократична България”.

След приключване на проверката обществеността ще бъде уведомена за резултатите от нея, уверяват от държавното обвинение.

Късно снощи Рашков потвърди, че ДАНС и ДАТО са подслушвали политици.

По наша информация това е ставало, като първоначално е била изисквана разпечатка на телефоните на определени публични фигури, а след това на контрол са били поставяни онези техни контакти, с които опозиционните лидери най-често за разговаряли.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира днес пред “Хоризонт”, че е учуден, че прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да проверява МВР и ДАНС. Защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та.

Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Самия служебен министър продължава проверката в МВР и каза за “Хоризонт”, че тази сутрин е свалил доверието си от началника на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР – една от двете служби, освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар