Прокуратурата потвърди: Разследва престъпление по служба в МВнР

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала днес досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с твърденията на депутата от БСП Кристиан Вигенин за незаконосъобразни действия във ведомството. Това става ясно от официално съобщение на сайта на прокуратурата.

Припомняме, че днес Вигенин обвини външния министър в оставка Даниел Митов в корупционна схема за източването на 500 000 лв. чрез купуване на нова телефонна система за посолства и сървъри за работата ѝ на многократно завишени цени. Той каза, че е сигнализирал прокуратурата и тя е запорирала плащанията на МВнР.

От държавното обясниха посочват, че досъдебното производство е за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Разследването е започнало, след като на 24 ноември Вигенин е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Сигналът съдържа твърдения за незаконосъобразни действия, извършени от длъжностни лица от МВнР, свързани с купуване на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка. В сигнала се казва още, че българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от фирмата-доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталацията на телефонните централи, посочват от прокуратурата.

След разпореждане на главния прокурор Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е извършила проверка, а материалите от нея са докладвани в СГП. От прокуратурата подчертават, че се провеждат активни процесуално-следствени действия, поради което на този етап не може да се предостави повече информация.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар