Прокуратурата разследва хакерската атака срещу портала за зелени сертификати

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийска градска прокуратура се самосезира и разпореди извършването на проверка по повод информация в медиите с данни за престъпление от общ характер за осъществена хакерска атака срещу Националната здравноосигурителна система, съобщиха от държавното обвинение.

Преди седмица за злоумишлените действия срещу сайта съобщи и здравният министър д-р Стойчо Кацаров.От три дни е така. Информационното обслужване – фирмата, която е изградила и поддържа тази система, казват, че работят денонощно за отстраняване на проблема, но според тях става дума за изключително мощна хакерска атака„, изтъкна тогава той.


 

Киберпосегателството от типа „отказ от услуга“ (DdoS) е било насочено към портала https://his.bg/, и е затруднило достъпа на потребителите до него. В публикациите се твърди, че няма пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, а отделните атаки са започнали малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати. Въпросният сайт на здравната система, през който се издават зелените сертификати за дейности на закрито, се е сринал на няколко пъти миналия четвъртък.

Според публикациите хакерските атаки са дошли от няколко държави на различни континенти.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР. След приключването й материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар