Прокурорският провал по „Цонев, Сантиров, Попов“ струва близо половин милион лева на данъкоплатците – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финансистът Тенчо Попов окончателно осъди прокуратурата да плати обезщетение от 25 000 лева за незаконното обвинение за подкуп по делото, по което той беше съден заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров, съобщи lex.bg.

Прокурорският провал по това знаково дело излиза рекордно скъп за данъкоплатците, а по него има данни още за незаконно подслушване, брутални арести и провокация към подкуп.Петър Сантиров осъди прокуратурата за над 300 000 лева обезщетения заедно с лихвите. Николай Цонев спечели дело за 108 000 лева, а сега и Тенчо Попов успя да осъди прокуратурата пред български съд за 25 000 лв. Отделно Попов осъди България за 14 000 евро и пред Европейския съд по правата на човека.


Проблемът с делото „Цонев, Сантиров, Попов“ не се изчерпва с платените обезщетения.

През февруари 2015 година Върховният касационен съд обяви, че по това дело има данни, че следователят Петьо Петров (известен като Петьо Еврото) е извършил емблематична провокация към подкуп срещу съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

По това наказателно дело прокуратурата твърдеше, че е даден подкуп от 20 000 евро на Петьо Петров – Еврото, който бе основен свидетел в знаковия процес. Провокацията към подкуп е престъпление по българския Наказателен кодекс, за което следва някой да понесе отговорност.

Прокуратурата обаче отказа да повдигне обвинение на Петьо Еврото по чл. 307 от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров се съобрази напълно с желанието на Петьо Петров и лобира пред Висшия съдебен съвет за моменталното му освобождаване от съдебната система, без да се образува дисциплинарно производство. Така Петров получи цялото си обезщетение, полагащо се за безупречна служба в полза на българското правосъдие, напомня „Медиапул“.

След това името на Петьо Еврото бе замесено в скандала „Осемте джуджета“ и отново няма данни прокуратура да е реагирала.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар