Пролетна събота през февруари: Живакът удря 20 градуса – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През почивните дни времето у нас ще се определя от мощно нахлуване на топъл средиземноморски въздух. Температурите ще са пролетни, вятърът – топъл, но на моменти силен. Обичайно в такава обстановка се очаква повишаване на концентрацията на фин прах от пустините на Африка. Запрашаването ще е най-значително в неделя и понеделник в Югозападна България. Възможно е в тази част на страната дъждът да е кален. 

В събота призори ще има мъгли в ниските равнинни райони без вятър. В хода на денонощието облачността ще е променлива с разкъсвания, следобед и вечерта – значителна в Западна и Централна България, с потенциал за незначителни превалявания от дъжд. Сняг – над 2200 метра надморско равнище. В Източна България и по планините, най-вече северните им склонове, вятърът от юг-югозапад ще е със силни пориви до 80-90 км/ч. Дневните температури – в пролетния диапазон – между 18 и 23 градуса.

С развитието на средиземноморски циклон неделята ще е облачна. В хода на деня ще превали дъжд слабо тук-там в Югозападна България и по планините на Централна България. Снежната граница ще остане над 2000 метра. Вятърът ще е с умерени пориви, а температурите следобед – малко по-ниски от съботните – от 13 до 18 градуса.

Последните дни на февруари ще са по-топли от обичайното. В западната половина на страната ще е по-хладно с 2 -3 градуса, докато в останалата част на България отново се очакват стойности на термометрите до 20, на места и малко над 20 градуса.

В понеделник облаците северно от Стара планина ще се разкъсват, а валежи там няма да има. В Югозападна България обаче такива ще има, но строго локални и относително слаби. След сутрешните мъгли, във вторник ще е слънчево. Около средата на седмицата Балканите ще попаднат в плен на пореден циклон от Средиземноморието. Ако той запази текущата си сила и траектория, ще има валежи в първите дни на март, на повече места в Южна България.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар