Промишлените предприятия свиват още повече инвестициите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Плановете на промишлените предприятия през 2021 г. са за свиване на инвестициите с 15.5 на сто в сравнение с направените през предходната година. Това става ясно от резултатите от регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност на Националния статистически институт (НСИ).


Търговията, строителството и промишлеността все още не могат да се съвземат от пандемията

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2020 г. са с 8.7 на сто по-малко спрямо 2019 година. 

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 85.2 на сто, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми със 17.5 на сто спрямо 2020 година.

Най-голям относителен дял в инвестициите през 2021 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (38.2 на сто), при което се предвижда понижение от 13.8 на сто в сравнение с предходната година. На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 31.1 на сто), при които се очаква увеличение с 4.7 на сто спрямо 2020 година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 15.8 на сто, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 30.8 на сто в сравнение с предходната година.

Снимка: НСИ

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар