Кирил Петков

Промяната! Банки с нови летни тарифи, услуги поскъпват двойно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експерти обясняват скока с инфлацията, ползването на повече платежни операции и оживление на имотния пазар

В началото на лятото банки повишават таксите, които събират. Някои от увеличенията продължават тенденцията услугите в офиси да поскъпват. Банките опитват и да насочват клиентите си към намаляване на определени операции за сметка на други.  Има  и такива, които стават платени, а доскоро са били безплатни.

Преглед по сайтовете на трезорите  например показва, че вече двойно по-скъпо е откриването на разплащателна сметка в офис на Банка ДСК. Сумата е 4 вместо 2 лв. За откриване на безсрочен влог се искат 6 вместо 2 лв. Двойно поскъпва и откриване на доверителна сметка за кредитиране при покупка на недвижими имоти – 30 лв.

Останалите такси също продължават да се вдигат,

макар и не с толкова голяма стъпка. По  0,60 лв. се дължат всеки месец за поддържане  на платежна сметка. Внасянето на пари по нея до 3200 лв. става платено – цената е 0,86 лв.

Първа инвестиционна банка работи с нови тарифи при внасяне на пари на гише, по разплащателни сметки и междубанкови преводи. Месечната такса по разплащателни сметки става 4,50 лв. – с 0,50 лв. повече.  От 2 на 2,50 лв. се вдига поддържането на безсрочен спестовен влог. Внасяне на пари в брой до 3000 лв. в офис на  банката вече не е твърда сума от 1,50 лв., а зависи от размера, като ще се събират  0,2% от сумата, но не по-малко от 2 лв.  Който внася по сметка пари на друг притежател на такава, вече ще е 0,50%, или  минимум  5 лв., вместо 0,45%, но не по-малко от 4,50 лв. Същата цена ще се предлага и  ако този, който превежда пари, не е клиент на ПИБ. С 3 лв. повече ще струват междубанковите преводи на гише – 10 лв. вместо досегашните  7.

Нови цени на услугите е обявила и Райфайзенбанк.  4,50 лв. струва обслужването на разплащателна сметка – с 0,50 лв. повече от май.  За тегленето в брой до 2000 лв. се вземат 6 лв., или 0,5% от сумата, вместо досегашните 5 лв. При теглене над 2000 лв. вместо 0,6 се удържат 0,7%.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар