Кирил Никола Минчев

Промяната: В НС отхвърлиха искането на журналистите за достъп до депутатите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес на председателски съвет в Народно събрание е било постигнато съгласие да остане забраната за журналистите да влизат в кулоарите. От “Продължаваме промяната – Демократична България” единствено Никола Минчев се застъпи за достъпа на медиите в парламента на днешния председателски съвет. 

Миналата седмица парламентарните репортери внесоха подписка с искане да бъдат допуснати в кулоарите на Народно събрание. Сега тяхната работа е ограничена само до гледане на пленарните заседания на екран, далече от депутатите.

Най-важната точка в петицията беше кулоарите да се отворят за достъп на журналистите, без право право на записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане.

Заедно с това журналистите поискаха и по-добро интернет покритие пред пленарната зала; пространството пред пленарната зала да се превърне в работна зона; да се разшири мястото за работа на фотографите в залата; да се допълнят условията и реда за издаване на акредитации.

Днес обаче на председателски съвет, в който участват лидерите на парламентарните групи или техни представители всяка сутрин, за да вземат решения по точки от дневния ред, е било решено журналистите да останат ограничени в малкото пространство пред пленарната зала.

Според източници на OFFNews обсъждането е протекло основно между председателя на НС Росен Желязков, “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ и ДПС по подигравателен начин с шеги “какво ще ги правим сега журналистите” и как най-много ще получат нов контакт или разклонител.

Всеобщото мнение било, че журналистите “нямат място да слухтят” в кулоарите на парламента.

От страна на ПП-ДБ в дискусията участвали Атанас Атанасов, Никола Минчев и Стою Стоев. Единственият от тях, който се застъпил за журналистите, е Минчев. 

Той потвърди пред OFFNews, че е било взето решение журналистите да останат ограничени извън кулоарите. Всички други искания ще бъдат изпълнени, съобщи той.

Никола Минчев каза, че е било решено след Нова година журналистите да получат собствена wi-fi мрежа, към която да се вържат, защото имало една медия, която на ден генерирала трафик от 70 GB.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар