Промяната: Депутатите пак ще се изтарикатят с безплатен паркинг

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

47-ото Народно събрание е оставило в правилника си „вратичка“, през която да заобиколи решението на Столичния общински съвет от миналата година за забрана на безплатния паркинг пред сградата му.

За това алармираха в сряда общинският съветник от гражданската инициатива „Спаси София“ Борис Бонев, Карлос Контрера от ВМРО и депутати от „Демократична България“.

В правилника на настоящия парламент е запазен текст от46-ото Народно събрание, който позволява на председателя му да определя зони за сигурност около сградата на парламента, с което депутатските коли избягват разпоредбите за платено паркиране в „синя зона“. Тогава председателят на НС Ива Митева обяви зоната около катедралата като зона за сигурност и така на практика тя остана паркинг.

„Около сградите на Народното събрание се обозначават зона за сигурност съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за охрана след съгласуване с Министерството на вътрешните работи под разпореждането на председателя на Народното събрание“, казва спорният текст, който е останал и в правилника на настоящия парламент.

„Узурпирането на публичните пространства от Народното събрание продължава. Събранието незаконно се разпорежда с общинската собственост и отказва да спазва правилата, които важат за гражданите и бизнеса. Депутатите са си завзели стотици паркоместа в центъра, без да плащат за тях. Защо се спори дали около най-красивия и свят символ на София да бъде безплатен депутатски паркинг или пешеходна зона за хората? За нас това е цивилизационен избор“, коментира във фейсбук общинският съветник Борис Бонев.

За разчистване на паркинга от автомобили се обяви и депутатът от ДБ и бивш общински съветник Владислав Панев.

„В крайна сметка не е добра идея да има по-равни от другите. Затова смятам, че не трябва депутатите да се ползваме с привилегии в това отношение. Напротив, паркирането в София трябва да бъде по-недостъпно, така че да се стимулират останалите форми на обществен транспорт, включително и от страна на народните представители. Аз и днес дойдох с метрото на работа и не виждам какъв проблем е това за който и да било от колегите“, каза Панев.

И общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера обяви, че паркингът е незаконен.

„Това е незаконен паркинг, който е обособен като зона за охрана. Зона за сигурност може да има до 20 метра около НС. Депутатите не искат да се откажат от една привилегия“, каза той, цитиран от бТВ.

През юни миналата година градският парламент на София с почти пълно единодушие гласува общината да прекрати действащия от 2007 г. договор с Народното събрание за т.нар. депутатски паркинг на площад „Александър Невски“. Дотогава Народното събрание ползваше 105 паркоместа между храм-паметника и сградата на парламента, за които плащаше на общината по 100 лв. без ДДС месечно. Тези места трябваше да станат част от синята зона на Столичната община, която ще бъде увеличена с до 50 паркоместа около църквата.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар