Промяната

„Промяната“ е пред фалит: Пръснали над 1 млн. лева за черен пиар срещу Борисов. След бягството на Николай Събев, чакат спасение от IT-милионер

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пред финансов фалит, затънала в дългове и в неизпълнени ангажименти към спонсори е партията „Продължаваме промяната“, признаха бивши кадри на формацията, които разочаровани са се оттеглили. Ръководството трескаво търси нови благодетели и най-яркият пример за това е известният софтуерен експерт и предприемач Васил Терзиев, когото от ПП ухажвали интензивно за кандидат кмет за София на местните избори 2023 година, пише „Труд News“.

Очакванията са, че от партията в близките дни ше официализират кандидатурата му. Терзиев е лицето на една от най-успешните български IT компании Telerik, която през 2014 година беше продадена на американската фирма Progress Software Corporation. Очаквало се Васил Терзиев да подпомага ПП с около 250 000 лева месечно, както и сам да финансира кметската си кампания.

Срещу кандидатурата му обаче имало сериозни възражения от ДБ, към които ПП поеха ангажимент за обща кандидатура на местните избори. „Демократите“ на Христо Иванов смятали, че е по-добре да се играе с политически разпознаваем кандидат и питали как живеещите в Люлин, Дружба, Надежда, Обеля ще пуснат бюлетина за кмет-милионер.

За кампанията за местните избори от ПП ще наемат американски консултанти по медийни стратегии и комуникации, които да обяснят на хората от работническите квартали на столицата защо е добре столицата да се управлява от милионер и как опитът му ще доведе до пълен успех.

От ПП изтъквали пред ДБ аргументи в полза на Васил Терзиев, че е възпитаник на Американския университет в Благоевград, че има одобрението на американското посолство и че бизнес-креативността му ще го направи кмет още на първи тур.

Финансите на ПП не са в цветущо състояние, признават бивши кадри на формацията, които са разочаровани от ръководството на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.

Причина за сложното финансово състояние на ПП била, че ръководството и приближените му харчили с широки пръсти чужди пари. Като пример източниците посочиха пиар екипите, на които се плащали огромни петцифрени възнаграждения. Сред тях били Диана Дамянова, Константина Маркова, а заедно с нея в екипа се появил и Найо Тицин. Кариерата на последния започна от Иван Костов, който се шегувал, че при всяка предизборна кампания Тицин си купувал нов джип. В ПП коментират, че от известно време експертът отново е с ново возило. В партията са назначени и много началници, като твърдият хонорар е 10 000 лева, при това без удръжките. На хранилка в ПП са бившият шеф на кабинета на просветния министър Иван Модев, Гена Трайкова, Асен Григоров, както и сърбина Драгиша Живкович, за когото се твърди, че се е пазарил срещу 35 000 лева. Живкович преди това е обслужвал информационно „Газпром“ в Ниш.

Формацията е назначила и координатори по места срещу заплащане. Хора от други партии се питат дали се плащат осигуровки на наетите, или всичко минава по линия на „хонорари на ръка“.

От ПП са попилели и над 1 млн. лева за негативна медийна кампания срещу опонентите си и в частност лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Още при първата им предизборна кампания за влизане в 47-ото Народно събрание от ПП са пръснали 1,878 млн. лева за медийна реклама, показват данните от Сметната палата. Парите са от дарения.

Един от най-крупните дарители на формацията на Кирил Петков и Асен Василев бе Николай Събев, който даде 300 000 лева, а след това стана транспортен министър в правителството „Петков“. След изборите на 2 октомври Събев отказа да бъде депутат и се оттегли от политиката. Близки до него разказаха, че собственикът на куриерската фирма „Еконт“ бил много разочарован от ПП и признал, че му е писнало да „хвърля лични пари на вятъра“.

Сред депутатите в парламента се коментира, че ПП са назначили деветима юристи, сред които е и Лена Бориславова, които трябвало да изготвят законопроектите на парламентарната група. Всички те получавали между 5 и 10 000 лева за юридическите услуги, а Бориславова им била шеф. Срещу новата ѝ оторизация били Асен Василев и Даниел Лорер, но Кирил Петков категорично отказвал да приеме със съображенията и на двамата.

Многото харчове и неразумни разходи принудили ръководството на ПП да започне да прибира т. нар. „представителни“ на депутатите, които са 2/3 от заплатите им. Парите се дават на всеки народен представител да си назначи експерти и сътрудници, които да му помагат в законодателната дейност. От т. нар. „представителни“ в касата на парламентарната група на ПП месечно влизат около 100 000 лева. Но те се оказвали крайно недостатъчни за огромните харчове. Затова от ПП се насочили спешно към търсене на нови финансови благодетели, който привличали с високи постове.

В „Промяната“ предстои номинацията на Терзиев за кандидат кмет на София да бъде изговорена на заседанието на Изпълнителния съвет на партията тази седмица. Ръководството на партията активно убеждавало през последните дни депутатите от ДБ, че предприемачът е най-добрата кандидатура за десните в София, но сериозният отпор идвал от хората около ген. Атанас Атанасов и ДСБ.

Пред своите Атанaсoв подчертавал, че Васил Терзиев е един от известните спонсори на предизборната кампания на „Продължаваме промяната“ и с подобна обща кандидатура ДБ ще се обезличи и претопи в ПП.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар