Промяната: Новите пенсии крият неприятна изненада за пенсионерите

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новите пенсии ще изненадат неприятно доста пенсионери, въпреки увеличението, което влезе в сила в края на миналата година. На практика някои пенсионери ще получат по-ниски суми през тази година, отколкото са получавали през миналата – заради намаления размер на добавките, въведени заради пандемията.

Паралелно с това начинът, по който е реализирано преизчисляването на новите пенсии, буди усещане за несправедливост, тъй като от формулата са извадени 3 години. Така вместо пенсиите да растат средно с 12.5%, както беше широко тиражирано през миналата година, някои пенсии реално нарастват с малко под 10%.

Добавките към пенсиите на всички пенсионери, които първоначално възлизаха на 50 лева месечно, а по-късно нараснаха до 120 лева, падат до 60 лева през тази година. Предвидено е допълнителните суми да се получават до месец юни, като засега няма яснота какво ще се случи след тази дата. По този начин доста пенсионери ще се почувстват ощетени, тъй като намалението на добавките ще изтрие усещането за увеличение на пенсиите.

Така например, ако пенсионер е получават пенсия в размер на 450 лева през миналата година и добавка от 120 лева, то месечната сума е достигала 570 лева. След преизчисляването на пенсията с новата по-висока тежест за реален осигурителен стаж, пенсията следва да скочи с около 56 лева до 506 лева, ако приемем, че увеличението е с 12.5%. С добавката от 60 лева пенсията нараства до 566 лева, което на практика е по-ниска сума от получаваните 570 лева през миналата година.

В същото време, ако получаваната пенсия е била сравнително висока за българската действителност, например 1000 лева, след увеличението сумата ще скочи с около 125 лева до 1125 лева. С добавката от 60 лева размерът нараства до 1185 лева, спрямо 1120 лева, получавани през миналата година с високата добавка от 120 лева.

Така излиза, че преизчисляването на пенсиите в комбинация с намаляването на добавките ще остави пенсионерите с ниски пенсии с неприятното чувство, като положителният ефект по-скоро ще бъде усетен от пенсионерите с по-високи пенсии. Освен това, когато добавките секнат, доходите на пенсионерите ще изглеждат още по-орязани спрямо това, което са получавали през последните 2 години.

Причина за неприятния казус може да се търси в начина, по който бе решено да се отпускат тези допълнителни средства от правителството на ГЕРБ. Сумата бе фиксирана без никаква връзка с осигурителния принос на пенсионерите. В последствие тази политика бе продължена от служебното правителство, а поредицата от набран нов държавен дълг през миналата година, остави впечатлението, че част от разходите за добавките се финансират с пари на заем.

Независимо дали политиката бе приложена за предизборни цели или не, ефектите от нея тепърва ще започват да се усещат, а новите управляващи ще трябва да търсят начин да потушат недоволството, което ще настане, ако допълнителните суми към пенсиите престанат да се изплащат.

Неприятна изненада с преизчисляването
На фона на деликатната ситуация, пенсионерите бяха неприятно изненадани от някои особености на преизчисляването на новите по-високи пенсии, което прави увеличението в някои случи по-ниско от тиражираното повишение от средно 12.5%.

От съобщение на Националния осигурителен институт става ясно, че от формулата са извадени три години, а именно 2017, 2018 и 2019 година. Причината е, че през тези години е действал друг ред за увеличаването и преизчисляването на трудовите пенсии, като осъвременяването не е станало по така нареченото „швейцарско правило“. Всяка година пенсията се увеличава със сума, равна на 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година

„Съгласно изрични нормативни разпоредби, през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. не беше извършено осъвременяване на трудовите пенсии по т.нар. „швейцарско правило“ по чл. 100 от КСО, тъй като през този период законодателно е установен друг ред за увеличаването и преизчисляването на трудовите пенсии, а именно – с по-голяма тежест в пенсионната формула за всяка година осигурителен стаж”, посочват от НОИ.

Казано с други думи, вместо да бъде приложено „швейцарското правило”, тоест осъвременяване с 50% от повишението на осигурителния доход и с 50% от инфлацията, пенсиите са били преизчислени по начин сходен начин с това, което се случва сега – с по-висока тежест за всяка година осигурителен стаж.

„Процентът нарасна съответно от 1,1 на 1,126 през 2017 г., на 1,169 през 2018 г. и на 1,2 през 2019 г.”, пишат от НОИ.

През 2018 г. и 2019 г., освен описаното преизчисляване на пенсиите, техният размер към датата, предхождаща преизчисляването (определен със старата тежест на осигурителния стаж) подлежеше на увеличение с фиксиран процент 3.8 на сто през 2018 г и 5.7 на сто през 2019 г. След съпоставянето на така получените два размера във всяка от двете години, на пенсионера се определяше за получаване по-благоприятният от тях, обясняват от НОИ.

Конкретно през 2019 година повечето пенсионери са получили увеличение на пенсиите с фиксираните 5.7%, тъй като това е бил по-благоприятният размер спрямо повишението чрез тежестта на осигурителния стаж.

Новата тежест от 1.35 на сто за всяка година реален осигурителен стаж е по-висока от използваната в периода 2017-2019 година. Освен това няма как във формулата за изчисляване на пенсиите да се вземе предвид фиксираното увеличение от 5.7% през 2019 година, става ясно от обяснението. Така излиза, че фиксираното увеличение не се взима предвид в новата формула, което води до по-скромен ръст на някои пенсии спрямо очаквания скок от средно 12.5%.

„Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите, считано от 25.12.2021 г., тежест 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане надхвърля използваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на съответната пенсия с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за периода от 2017 г. до 2019 г., вкл., с по-нисък процент за годините и месеците осигурителен стаж”, пише в съобщението.

12 млрд. лева достигнаха разходите за пенсии месец преди края на годината

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар