Промяната: Нов шок: 41% от фирмите готвят съкращения

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Високите цени на енергията и поголовната инфлация ще докарат нов сериозен проблем – съкращения в повечето фирми.

Близо половината от компаниите в България декларират, че най-вероятно в близките месеци ще бъдат принудени да съкращават служители, притиснати от ръста на инфлацията, спадналите обороти и все по-високите разходи за консумативи и осигуровки. Най-вероятно, повечето фирми ще бъдат принудени да освободят между 3 и 8% от служителите си. Това означава, че до пролетта между 27 000 и 40 000 работници ще бъдат съкратени.

4% от фирмите ще преустановят дейност за неопределено време, ако цените на енергоносителите продължат да са високи. Това се посочва в експресно анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата във връзка това как се отразяват цените на електроенергията и природния газ. Анкетата е проведена в периода 4-6 януари.

41% от от фирмите посочват, че ако кризата продължи прекалено дълго, ще се наложи да съкратят част от персонала си. Около 63%  от анкетираните дружества посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия.

Проучването показа, че няма фирми, които да са подготвени да се справят със собствени сили поради шокиращо високите цени на енергийните носители. Пренебрежимо нисък дял (едва 1%) от фирмите са реализирали прогрес в тези условия, както и тези които гледат позитивно, поради това, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди (3% от анкетираните).

74%  от отговорилите смятат, че не могат да планират цените на предлаганите стоки и услуги от тях, поради динамиката в цените на електроенергията, която в края на 2021г. достигна пикови равнища на пазара „Ден напред“ до нива от 824.55 лв./ MWh.

В проучването една трета от компаниите (34%) посочват, че заради това пропускат поръчки и изпълняват само вече поетите ангажименти, защото динамиката не позволява нормално планиране. 76% от предприемачите считат, че е необходимо компенсацията да бъде съобразно предложенията на национално представителните работодателски организации, а именно без ограничен таван от 30% на компенсацията.

По този начин мярката ще окаже сериозен ефект върху фирмите и небитовите потребители и ще има стопиращ ефект върху динамичния ръст в цените на стоките и услугите и ще окаже сериозен позитивен ефект върху икономическата среда. Едва 5% от бизнеса определя предложения механизъм за компенсация за достатъчен.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар