Промяната

Промяната: Около 1300 строителни фирми ще фалират до края на годината

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Не е вярно, че пътностроителните фирми са свалили правителството на промяната. Проблемът с тези фирми е само върхът на айсберга. Политическата криза и управлението на промяната се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл… Политическото ръководство на ПП използва строителния бранш в своите политически игри”.

Това каза пред БНР инж. Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

И посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%.

“Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има фалити на фирми. Средномесечно от регистъра на строителните фирми ни отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него. До края на годината около 1200-1300 фирми могат да прекратят своята дейност,” обясни Николов.

По думите на Николов решението за преизчисляване на сумите, по които са сключени договорите за поръчки при сериозна инфлация е правилно, но закъсняло.

“България е единствената страна, която няма методика за индексация на строителните договори”.

Той заяви, че Кирил Петков и Асен Василев не са се вслушвали в експертното мнение на хората в екипа си.

В предаването “Неделя 150” Валентин Николов заяви, че след решение на Конституционния съд служебният кабинет може да подпише документи за изплащане на парите на пътните фирми.

“Колегите няма да оставят държавата без пътно поддържане, без снегопочиставне, тъй като това е свързано с живота на хората, с икономиката, с националната сигурност,” заяви той.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България обобщи, че в последните 20 години у нас се е създала национална строителна индустрия.

“През миналата година 95% от строителния обем е извършен от български строителни фирми. Това е успех, постигнат без рестрикции на чуждите фирми, а на базата на конкуренцията. Този успех постигнахме със съвместните усилия на политици, строители, експерти. Този показател е най-висок за всички страни от Централна и Източна Европа. Това е възможност за нашето общество в такива кризисни моменти,” заяви Валентин Николов.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар