“Промяната” падна в собствен капан: кабинет в оставка не може да смени Бойко Рашков като министър

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
  • След излизането на Слави от преговорите има
  • неочаквано препятствие, за което се мълчи
  • Парламентът трябва първо да гласува новото правителство с мандата на БСП, за да изпълни единия от двата ултиматума на Петков и Василев – техния закон за комисията “Антикорупция” и точно този МВР шеф да я оглави

“Продължаваме промяната” попадна в свой юридически капан – Бойко Рашков не може да бъде освободен като министър, за да бъде избран начело на антикорупционната комисия.

Това подсказаха пред “24 часа” юристи в деня, в който парламентът одобри правилата за избор на шеф на КПКОНПИ.

Причината е, че правителството на Кирил Петков е в оставка и гласуването трябва да е анблок, а не за отделен негов член. Заради същия казус досега не са освободени официално и четиримата министри от “Има такъв народ”, въпреки че партията им и те напуснаха управляващата коалиция.

Така се оказва, че двата ултиматума, които Кирил Петков и Асен Василев поставиха пред Корнелия Нинова и БСП, за да влезе “Промяната” в новото правителство – парламентът първо да гласува техния закон за антикорупционната комисия и да избере точно Бойко Рашков за неин председател, са юридически невъзможно да се случат. Първо трябва да се гласува нов кабинет и след това депутатите да избират Рашков за отговорник с битката с корупцията.

Трябва да бъде освободено цялото правителство в оставка, а не отделен министър. Парламентът не може да гласува само неговата оставка. Това обясни конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Не е коректно и редно да се гласува индивидуална оставка на министър, защото тя се поглъща от оставката на цялото правителство. Но тъй като няма забрана по конституция, може да се приеме, че при условията на смърт е възможно да се пристъпи към гласуването на нов министър, обясни и главен асистент Орлин Колев от Катедрата по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет.

Получава се параграф 22, защото той не може да си тръгне

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар