Кирил Асен

Промяната продължава: Горивата ще скочат до 4 лв./л. заради вноса на по-скъп петрол

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Горивата ще поскъпнат, след като спре да се използва руски петрол, заяви бившият икономически министър Никола Стоянов. Според него е възможно да се усети някакъв вакуум на пазара, но това ще е за кратко.

„Вижте цените при съседите ни и си направете сметката. Колкото са там, плюс транспорта до България, и ще видите, че цените на горивата ще скочат до 4 лв.“, каза Никола Стоянов пред бтв.

„Плановете бяха преди дерогацията, която ЕС даде на България, за две години това да може да се случи и до края на 2024 г. „Лукойл“ да може да работи изцяло без руски петрол“, обясни той в отговор на критиките на премиера Николай Денков за това, че не е постигнат напредък за излизането от дерогацията и пълна забрана на руския петрол.

Въпреки че ЕС разреши на България да ползва руски петрол заради географското си положение и невъзможността да го замени с по-евтин, правителството и управляващите в парламента гласуваха страната ни сама да се откаже от руския петрол, независимо че Еврозъюзът не го изисква от нас.

Бившият икономически министър Никола Стоянов коментира, че аргументите на правителството защо трябва да внасяме украинско зърно не отговарят на истината.

„Всеки, който има бегла представа от финанси, би се срамувал от изнесения анализ – за пропуснатите ползи от забраната. Това беше наистина смешно. Това е някакъв анализ, който смята само плюсовете, без минусите. Пропуснатите ползи от ДДС от вноса, а някой смята ли върнато ДДС след преработката и износа? Предполагам, че всички от Министерство на финансите се срамуват от направения анализ“, заяви Димитър Стоянов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар