Промяната продължава: Основните горива поскъпват прогресивно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Основните горива поскъпват прогресивно:

Цените на горива у нас продължават да се покачват с малки стъпки. Само за последния месец увеличението при най-масовите бензин и дизел е с повече от 10 стотинки. А по магистралите, където по принцип цените са малко по-високи, горивата вече се продават за 2.90 лв. за литър.

Данните се потвърждават и от специализирания сайт fuelo.net, откъде се вижда, че средните цени за бензина и дизела вече е 2,81 лв. литър. През месец август повишението на цената на масовия бензин А-95 е с 11 ст. за литър, което е покачване с над 4 на сто. При масовия дизел цената се е покачила с средно с 16 ст., което е ръст от 6 на сто. В момента разликата между бензин и дизел у нас е пренебрежимо малка, докато през юли дизелът бе с 5-7 стотинки по-евтин от бензина. Пропан-бутанът поскъпва най-малко за момента – увеличението за месец е само 4 стотинки като средната цена вече е 1,17 лв./литър.

Основен фактор за покачването на цените остават международните пазари, където цените на петрола се покачиха до нива от 90 долара за барел от сорта Брент. Очакванията на експертите са това ниво да се запази в следващите месеци и пазарът на дребно да се задържи около тези нива. Никой обаче не смее да прогнозира дали и кога цените на дребно у нас ще ударят 3 лева за литър. Експертите не се наемат да прогнозират и как отнемането на концесията на пристанищния терминал “Росенец” и евентуалното прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол ще окажат влияние на пазара. Ясно е, че България не може да диктува цените на горивата в региона. Припомняме, че в съседните на нас страни (особено в Гърция), горивото е значително по-скъпо от родното производство. Качеството му обаче също е на високо ниво, показват наблюдения на родните водачи на автомобили.

Сегашните цени у нас все пак се различават драстично от тези през лятото на 2022 г. Тогава през юли цената на бензина бе стигнала невижданите за нашите ширини 3,41 лв. за литър, а дизелът се бе покачил до ниво от 3,56 лв./литър. Тогава обаче все още имаше отстъпка в цената за клиентите от 25 стотинки на литър, която впоследствие държавата премахна.

Традиционно най-скъпи са горивата по магистралните пътища у нас, макар и да има малки изключения. Основните компании, които предлагат горива по тях държат цени с няколко стотинки по-високи, отколкото в градските си обекти. В повечето малки населени места, където конкуренцията е по-малка, цените може дори да са по-високи, отколкото са в областните центрове. Има и местни специфики, в района на Бургас например – ако на главния път за Слънчев бряг, цените достигат 2,85 лв./л, то в малкия Ахелой нивата им са с десет стотинки надолу, показва проверка на Dir.bg. Има и няколко бензиностанции по АМ “Тракия” извън големите вериги, при които все още се срещат цени от под 2,68 лв./литър. Важен въпрос освен цената разбира се е и качеството на горивото, така че съветът на експертите към шофьорите е да внимават къде зареждат.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар