Бедност

Промяната: Само 1/3 от българите стигат нормалната издръжка на месец

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Със сигурност хората се вълнуват от доходите, но в момента се говори за други неща. Трябва да се върнем до нормалния растеж на заплатата и това е абсолютно възможно. Динамиката на минималната работна заплата със сигурност има двуцифрен растеж. Най-накрая ще се доближим до нормалните нива. Заплатата за издръжка в момента е около 1400 лв. на един човек. За семейство с двама работещи и дете до 14-годишна възраст е около 2500 лв. Това са числата, които трябва нетно да влязат в един бюджет. За съжаление, само една трета от българите успяват да достигнат до тях”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на “Денят ON AIR”.

Той поясни, че самите работодатели твърдят, че има много незаети работни места и не се правят необходимите инвестиции. Според него няма друга основна причина това да е така, освен размерът на доходите, като заключи, че на запад работниците получават двойни заплати.

Димитров заяви, че икономиката генерира една печалба, а начинът, по който се споделя, изглежда несправедлив. Гостът даде пример с Германия. Там има въведена минимална заплата, която расте всяка година. Това е практика, която идва и в България. Той обясни, че с работодателите са на едно мнение, но на тях винаги парите винаги са им много, а на работниците са им малко.

 

“За да се справим с това, забраняваме или ограничаваме плащането в брой. Въвеждаме единни банкови сметки без такси за работниците, на които да се превежда заплатата им. Най-накрая ще влезем в нормални европейски рамки, защото ние не говорим за някакви колосални числа. Не е вярно, че само в България минималната работна заплата расте с такива проценти”, допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

“Освен минималната, трябва да растат и останалите заплати. Не е справедливо само минималната на расте. Който твърди, че бизнесът ще започне да плаща под масата, нека си припомни, че това е престъпление. Такова говорене не е приемливо в обществото”, категоричен е гостът.

В края на разговора Пламен Димитров даде повече информация за протестите на миньорите и заяви, че се готви шествие.

“Предупреждавахме отдавна, че има неяснота. Готвим протест на 19 септември в София. Те искат яснота и гаранции за отчитане на техните интереси. До момента не сме видели гаранции, има само предложения. Ние имаме своите позиции, ще видим кой ще ни чуе. Не можем да искаме жертви от миньорите, без да има гаранции. Ако исканията не бъдат чути, гарантирам, че ще има още протести”, заяви той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар